{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Solarijum izaziva ovisnost kao alkohol i droga

S
20.4.2010. u 09:14
0
3
Solarijum izaziva ovisnost kao alkohol i droga
0
Solarijum izaziva ovisnost kao alkohol i droga
Tamnjenje kože pod zracima solarijuma kod mnogih ljudi, uprkos upozorenjima stručnjaka, stvara pravu ovisnost. Djevojke i žene koje često odlaze u salone ove vrste ponašaju se kao ovisnice u potrazi za novom dozom, tvrde naučnici.
Istraživanja su pokazala da ovakvo ponašanje odgovara ponašanju ovisnika o drogi ili alkoholu, tako da je tim osobama potrebna pomoć stručnjaka da se riješe loše navike.

Samo u Velikoj Britaniji godišnje od raka kože oboli najmanje 370 ljudi, a od toga umre njih stotinu. Najčešći je to slučaj sa mladim ženama, a svakog dana jednoj od njih biva dijagnosticirana ova bolest, piše Daily Mail.

Naučnice Catherine Mosher i Sharon Danoff-Burg iz New Yorka utvrdile su da uprkos naporima da se javnost educira o opasnostima solarijuma, sve više mladih ljudi odlazi odabire ovu vrstu tamnjenja kože.

U magazinu "Archives of Dermatology" navedno je kako bi doktori ubuduće mogli liječiti ovisnike o solarijumu zbog mogućih poremećaja raspoloženja ili ponašanja.

Doktorica Nina Goad iz Britanskog udruženja dermatologa objašnjava kako je mogući razlog zašto je solarijum toliko primamljiv zapravo činjenica da u kontaktu sa sunčevom svjetlošću i sličnim pojavama tijelo luči hemikalije od kojih se osjećamo dobro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: