Zdravlje
0

Solarij smrtonosan poput arsenika

Sarajevo-x.com
Eksperti za tumore svrstali su kvarcanje i ostale oblike ultravioletnog zračenja kao glavne uzročnike tumora, koji su pogubni za čovjekovo zdravlje poput arsenika.

U prethodnim godinama, kvarcanje i ultravioletnu radijaciju su opisivali „vjerovatno kancerogenom“, ali novi naučnici su došli do zaključka da ljudi koji počnu prije 30 godine ići u solarije imaju 75 posto veće šanse da dobiju rak kože. Stručnjaci su otkrili da sve vrste ultravioletnog zračenja uzrokuju zabrinjavajuće mutacije u miševima. To je dokaz da je radijacija kancerogena, iako se prije mislilo da je samo jedna vrsta ultravioletnog zračenja smrtonosna.

"Ljude stalno treba podsjećati na rizike od kvarcanja. Nadamo se da će se ova rasprostranjena navika promijeniti, jer tinejdžeri moraju znati da nije jedini način tamnjenja kvarcanje", rekao je jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju za AP.

Većina svjetala koja se koriste u solarijima daju uglavnom ultravioletna zračenja, koja uzrokuju tumore kože i oka, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu "Lancet Oncology", a za njega su zaslužni eksperti Međunarodne agencije za istraživanja raka u Lyonu.