{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sok od nara pomaže bubrežnim bolesnicima na dijalizi

F
23.11.2010. u 10:41
0
0
Sok od nara pomaže bubrežnim bolesnicima na dijalizi
0
Sok od nara pomaže bubrežnim bolesnicima na dijalizi
Bubrežni bolesnici na dijalizi, koji tri puta sedmično piju po pola čaše soka od nara, izloženi su manjem riziku od infekcija, koje su među glavnim uzročnicima smrtnosti među ovakvim pacijentima, poručili su izraelski stručnjaci iz Bolnice zapadne Galileje u Nahariji.
Istraživanje je obavljeno na 110 pacijenata od kojih je polovina tokom godinu dana tri puta sedmično pila sok od nara, dok je druga polovina dobijala neki drugi napitak, prenosi Reuters.

Kod onih koji su pili sok od nara je utvrđena manja koncentracija inflamatornih molekula u krvi i oni su rjeđe imali potrebu za hospitalizacijom od pacijenata iz kontrolne grupe.

Dijaliza, inače, izaziva povećanje koncentracije štetnih slobodnih radikala u krvi, pa su zato pacijenti na ovoj terapiji izloženiji infekcijama.

Dr. Batia Christal, vođa izraelskog tima, napomenula je da su istraživanja u posljednje tri godine pokazala da, od svih vrsta voća i povrća, nar ima najveći sadržaj antioksidanta polifenola, koji umanjuju oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: