Studija britanskih naučnika
0

Soja uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme

Sarajevo-x.com
Soja za koju se dugo smatralo da je ljekovita, te da pomaže u borbi protiv raka dojke, ojačava kosti, te pomaže u menopauzi, u suštini i nije ljekovita, pokazala je najnovija studija britanskih naučnika, piše Daaily Mail.

Soja se najprije počela uzgajati u Kini gdje je korištena kao lijek, te kao dodatak ishrani i dugo vremena se vjerovalo da ona ima ljekovita svojstva, no ova biljka može izazvati brojne zdravstvene probleme, zaključci su posljednje studije.

Naučnici tvrde da hrana načinjena od soje može sniziti razinu testosterona kod muškaraca, te ne taj način ometati funkcije štitne žlijezde, uzrokovati pretilost, te poremetiti hormone.

U zrnima soje se nalaze brojne aminokiseline koje su odgovorene za izgradnju bjelančevina u našim tijelima, zbog toga se mnogi vegetarijanci odlučuju za konzumiranje soje kako bi na taj način zadovoljili unos dnevne doze proteina u organizam.

Soja se nalazi u brojnim žitaricama, siru, kolačima, kobasicama, mliječnim dezertima i ljudi je konzumiraju uvjereni u to da je ova biljka i više no zdrava, no studija je dokazala da ona može predstavljati ozbiljnu zdravstvenu prijetnju.

"Soja je bogata fitoestrogenom, odnosno estrogenom u biljnom obliku koji pomaže ženama u menopauzi, s obzirom da im je u tom periodu potrebna veća doza tog hormona, a ujedno pomaže i u zaštiti od karcinoma dojke. No studija je dokazala da konzumiranje soje može imati negativan utjecaj na zdravlje muške dojenčadi", kazala je Margaret Ritchie, naučnica sa Univerziteta St Andrews.

Ipak, znanstvenici kažu da je konzumiranje soje u manjim količinama zdravo.

"Soja ima negativan učinak na zdravlje muškaraca, te može dovesti čak i do neplodnosti, ali konzumiranje zrna ove biljke u manjim količinama je ipak zdravo", kazala je britanska nutricionistica Marilyn Glenville.