Sportaši su bili u pravu
1

Soda bikarbona povećava brzinu i snagu

Sarajevo-x.com
Naučnici su dokazali ono što su sportaši godinama tvrdili - soda bikarbona, lijek iz svake kuhinje, može poboljšati sportske rezultate. Soda- doping, odavno poznat među sportašima, može imati značajan učinak na njihovu izdržljivost i brzinu.

Američki naučnik Jonathan Folland, u razgovoru za Daily Mail rekao je slijedeće : "Suštinski, soda bikarbona je alkalna supstanca koja povećava ph vrijednost krvi. Ona tako reducira kiselinu u mišićima koja se povećava mišićnim naporima kao što su brzo trčanje ili plivanje".

Soda bikarbona poznata je od davnina kao lijek za osobe koje imaju problem sa pretjeranim lučenjem želučane kiseline.

Tijelu pomaže na taj način što smanjuje višak kiseline koja uzrokuje bol u stomaku. Također, taj višak kiseline u mišićima uzrokuje osjećaj umora. No, ipak mora biti jasno da soda nije čudotvorna supstanca i da će njen efekat osjetiti samo vrhunski sportaši.

Američki naučnici istraživali su učinak ove tvrdnje na plivačima prije natjecanja.Od devet plivača koji su uzeli sodu bikarbonu, čak osam je postiglo veću brzinu.

Rezultat su poboljšali za otprilike jednu i pol sekundu u natjecanju na 200 metara.

Običnom čovjeku ovi rezultati ne znače mnogo, pa zato naučnici ističu da sa sodom ne treba pretjerivati ukoliko niste profesionalni sportaš.