{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smrt uzrokovana rakom prostate znatno smanjena u zadnjih 20 godina

2.11.2013. u 10:55
0
26
Smrt uzrokovana rakom prostate znatno smanjena u zadnjih 20 godina
0
Smrt uzrokovana rakom prostate znatno smanjena u zadnjih 20 godina
Postotak muškaraca koji umiru od raka prostate smanjio se za petinu u posljednjih 20 godina zahvaljujući poboljšanju liječenja i tretmana, pokazalo je istraživanje.
Prema posljednjim pokazateljima sada na 100.000 oboljelih budu 24 smrtna slučaja, za razliku od '90-ih godina prošlog vijeka kada je na isti broj oboljelih bilo 30 smrtnih slučajeva.

Stručnjaci kažu kako je napredak postignut zahvaljujući dostupnosti učinkovitih lijekova, kao i napretku hirurgije i radioterapije.

Međutim, brojni su oni koji ističu da to još uvijek nije dovoljan napredak i da je stopa smrtnosti još uvijek previsoka.

Rak prostate je daleko najčešći oblik raka kod muškaraca.

"Prošli smo dug put da bi stigli do ovog napretka u posljednjih nekoliko decenija. Poboljšanje liječenja je ključ za smanjenje smrtnosti, ali još puno toga treba učiniti", izjavio je profesor Malcolm Mason, britanski stručnjak u ovoj oblasti i profesor na Univerzitetu u Cardiffu.

Međutim, iako je broj smrtnih slučajeva kod oboljelih smanjen, broj ukupno oboljelih je povećan. Stopa oboljelih u posljednjih 40 godina se utrostručila. To ne mora značiti da je došlo do naglog porasta oboljelih zbog same bolesti, već zbog toga što se ljudi sada češće testiraju i češće se otkriva bolest, piše Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: