{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smanjen rizik od buđenja pacijenta tokom operacije

A
15.9.2012. u 16:15
3
0
Smanjen rizik od buđenja pacijenta tokom operacije
3
Smanjen rizik od buđenja pacijenta tokom operacije
Primjenom nove metode, kojom se prati snadbijevanje mozga kisikom, rizik oštećenja nervnih ćelija i "buđenje" pacijenta tokom operativnog zahvata sveden je na minimum.
Član Katedre za anesteziologiju i reanimaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Ankara prof.dr. Neslihan Alkis novinaru agencije Anadolija izjavila je da je veoma važno postići cilj kojim se za vrijeme davanja anestezije lijekovima drži pod kontrolom centralni nervni sistem (CNS), tj. tijelo dovodi u stanje "nervne neosjetljivosti".

Naglasivši da anesteziolozi posvećuju veliku pažnju primjeni anestezije, Alkis je izjavila da pacijent prije operativnog zahvata najviše osjeća strah od smrti i da se današnjom tehnologijom mogućnost smrti pacijenta za vrijeme operacije svakodnevno smanjuje.

"Drugi strah koji pacijent osjeća je 'strah od buđenja' za vrijeme operacije i ovo stanje se u medicini naziva 'stanje svijesti pod anestezijom', a to je nešto što se veoma rijetko događa da pacijent 'osjeća' ili bude svjestan radnji tokom operativnog zahvata", izjavila je Alkis.

Osvrnuvši se na ove mogućnosti Alkis je izjavila:

"Lijekovi za anesteziju moraju se dati u pravoj dozi. Ukoliko data doza lijeka bude manja od potrebne može se desiti da pacijent bude svjestan nekih radnji u toku operativnog zahvata. Ovo se najčešće dešava za vrijeme operacija srca i carskog reza. Kod dovoljne doze lijeka za anesteziju pacijent ne može ništa osjetiti."
Istakavši da i u slučaju da pacijent bude svjestan nekih radnji za vrijeme operacije, ne može osjećati nikakve bolove, Alkis je izjavila da se ovakva vrsta "buđenja" veoma rijetko događa.

Alkis je pojasnila najnovije metode u primjeni anestezije rekavši da se u posljednje dvije do tri godine primjenjuje sistem za praćenje kisika u tkivu 
nazvan Near Infra Red Spectroscopy (NIRS) ili približna infracrvena spektroskopija.

Ovom metodom prikopčavanja elektroda za vrijeme trajanja anestezije prati se dotok kisika u tkiva i organe kao što su mozak, jetra, bubrezi ili bilo koji organ na koji se spoje elektrode. Osim snabdjevenosti kisikom, prati se i prokrvljenost organa.

U vezi primjene NIRS metode Alkis je izjavila: 

"Neinvazivnom NIRS metodom pomoću spojenih elektroda veoma brzo možemo uočiti ukoliko dođe do promjene na nervnim ćelijama u toku anestezije i tako ovu opasnost svodimo na minimum. Spojenim elektrodama na monitoru konstantno pratimo dotok kisika u mozak. Ukoliko vrijednosti počnu oscilirati od normalnih odmah intervenišemo. Ovaj uređaj oštećenje nervnih ćelija svodi na minimum i samim tim daje veliku sigurnost. Zahvaljujući NIRS metodi pacijenti nemaju razlog za strah od 'buđenja' u toku operacije i trenutno ovu metodu primjenjujemo kod operacija na srcu i kod operacija djece na pedijatriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: