Heroj iz prošlosti
371

Skromni austrijski ljekar koji je supom od mrkve spasio hiljade beba

K.B.
Foto: Wikipedia.com
Foto: Wikipedia.com
Ime Ernst Moro danas vjerovatno ništa ne znači široj publici, jer se njegovo ime ne spominje u knjigama i filmovima. Međutim, medicinska zajednica zna ovog izvanrednog austrijskog pedijatra, čija su otkrića spasila hiljade beba.

Otkrića ovog pedijatra rođenog u Sloveniji promijenila su stopu smrtnosti novorođenčadi u Evropi.

Bright Side je bio zadivljen kada je prvi put čuo za ovog ljekara i zato je odlučio podijeliti njegovu zanimljivu priču sa svojim čitateljima.

Ernst Moro je rođen 1874. godine u Ljubljani, u Sloveniji. Studirao je na Univerzitetu u Grazu, da bi kasnije postao profesor pedijatrije na Univerzitetu Heidelberg. Pedijatrija u njegovo vrijeme u Evropi nije bila dovoljno razvijena i smrtnost novorođenčadi je bila veoma visoka, skoro 25 %.

Jedan od glavnih razloga smrti hiljada beba u to vrijeme bio je proljev. Ljekar Moro je uspio naći način kako spasiti te bebe, a njegov lijek je bio jednostavan i genijalan u isto vrijeme.

Moro je predložio davati bebama supu od mrkve, koju su majke i medicinsko osoblje kuhale po njegovom receptu. Morova supa od mrkve se sastoji iz samo tri sastojka:

  • 500 g mrkve
  • voda

  • sol.

Prije kuhanja supe potrebno je oprati i očistiti mrkve. Zatim ih kuhajte u vodi dok ne postanu mekane. Pasirajte mrkvu i dodajte vode, taman toliko da bude oko litra juhe. Na kraju dodajte prstohvat soli.

Pokazalo se da je ova jednostavna supa zaustavila proljev kod novorođenčadi, uključujući i teže oblike. Kasnije su studije pokazale da su oligosaharidi u mrkvi sprječavali da se bakterije zalijepe za stijenke crijeva, što je zaustavilo proljev. Vremenom je ovaj lijek zamijenjen antibioticima i lijekovima protiv proljeva, ali u to vrijeme je znatno pomogao podići stopu preživjele novorođenčadi.

Ostali pronalasci

Osim ove čudesne supe, postoji još mnogo drugih pronalazaka ovog liječnika, koji su postali važan dio moderne medicine.

  • Osmislio je naziv "prvo tromjesečje" i opisao je ključne karakteristike ovog razdoblja trudnoće.

  • Razvio je jednostavni kožni test za tuberkulozu koji se koristio do 1960-ih.

*Otkrio je da se dojene bebe bolje bore protiv bakterija od beba koje su se hranile na bočicu.

Ljekar Moro se penzionisao s mjesta profesora pedijatrije 1936. godine, ali je nastavio raditi kao privatni pedijatar do 1948.godine.