Zdravlje
4

Sinovi trudnica koje su pušile će imati lošu spermu

Klix.ba
Sinovi žena koje su pušile u trudnoći će vjerovatno imati manju količinu spermija, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači su još ranije otkrili da muškarci koji puše ili uzimaju drogu imaju veću mogućnost da će imati problema sa plodnošću za razliku od onih koji su vodili uredan i zdrav život.

Novo istraživanje je pokazalo da plodnost kod muškarca može biti dovedena u pitanja čak i puno prije nego se on može sam pobrinuti za svoje zdravlje. Istraživanje pokazuje da izlaganjem nekoliko loših faktora bebe u utrobi također može dovesti do upitnosti kvaliteta spreme.

Istraživanje je otkrilo da spor rast fetusa, izloženost nikotinu zbog majke koja pušti i usporen rast u djetinjstvu, su faktori povezani s kasnijom proizvodnjom sperme odnosno plodnošću kod muškaraca.

Istraživanje je je prezentirano na godišnjem sastanku Evropskog društva za humanu reprodukciju, gdje je saopćeno kako su rađena testiranja na majkama i njihovom djecom u zapadnoj Austriji. Pokazalo se da su momci koji su testirani u svojim 20-im godinama, a čije su majke praćene dok su bile trudne s njima, imali jako lošu spermu. Majke koje su pušile u trudnoći dopri.nijele su tome da sperma njihovih sinova ne zadovoljava standarde koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija.