Upozorenje za žene
5

Silikonski implantati za grudi mogu dovesti do raka

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema najnovijim podacima zabilježeno je najmanje 615 slučajeva limfoma širom svijeta koji su vezani za silikonske implantate, piše The Guardian.

Teksturni silikonski implantati koji su ugrađeni u grudi miliona žena širom svijeta pod posebnim su nadzorom nakon savjetovanja francuskih hirurga da se ovi implantati izbace iz upotrebe zbog potencijalne veze s rijetkim vrstama raka.

Naime, implantati su povezani s anaplastičnim velikim ćelijskom limfomom (ALCL) koji se formira oko ožiljka, a prvi simptomi ove zloćudne bolesti su bol i otok u predjelu grudi.

Žene koje imaju uklonjene implantate mogu se potpuno oporaviti, ali ako se ovo stanje ne liječi limofom se može širiti po cijelom tijelu i postati opasan po život.

Sve je veća zabrinutost među ljekarima zbog efekata implantata, a brojke koje su sakupljali plastični hirurzi ukazuju na to da je bilo najmanje 615 slučajeva bolesti povezanih s implantatima dojke, a također je zabilježeno i 16 smrtnih slučajeva.

U Francuskoj, gdje je 85 posto ugrađenih implantata dojke teksturne građe, hirurzi su preporučili prelazak na glatke implantate, dok se dalje istražuju veze teksturnih implantata s rakom. Također, u Velikoj Britaniji je zabilježeno 45 slučajeva limfoma koji su povezani s teksturnim implantatima.

Pretpostavlja se kako će situacija u Francuskoj dovesti do javnih rasprava vezanih za implantate širom svijeta.