Upozorenje doktora
0

Sezonska gripa napada poslije virusa H1N1

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pandemija virusa H1N1 mogla bi da odnese 40.000 života u Evropi, nakon čega bi mogao da uslijedi talas sezonske gripe i ubije još toliko ljudi, saopštili su danas evropski zdravstveni eksperti.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) saopštio je da je epidemija virusa H1N1 sada prisutna u skoro svim zemljama EU, ali da ne može da se predvidi koliko će ozbiljna biti.

Ono što je sigurno, kažu stručnjaci, jeste da će pandemija odnijeti  još hiljade života i da će tokom zime mnogi pacijenti završiti na intenzivnoj njezi.

"Biće pogođene sve evropske zemlje i to će znatno opteretiti zdravstvene sisteme", izjavila je direktor centra  Suzana Jakab.

U saopštenju njene ustanove navodi se da postoji rizik da talas sezonskog gripa bude pokrenut početkom sljedeće godine, poslije pandemije virusa H1N1.

"Činjenica je da je virus H1N1 drugačiji, jer pogađa mlađe osobe, trudnice i osobe bez rizičnih faktora", izjavio je Angus Nikol, koordinator Centra za borbu protiv gripa.

ECDC navodi da je iskustvo iz SAD i sa južne polulopte pokazalo da su trudnice izložene deset puta većem riziku da će im biti potrebna intenzivna njega u poređenju sa ostalima.
Centar napominje da se 20 do 30 odsto smrtnih slučajeva odnosi na zdrave mlađe ljude.

Prema podacima ECDC, u svijetu je do sada registrovano 6.005 smrtnih slučajeva od virusa H1N1.