Omiljeno voće
77

Sezona mandarina je počela: Znate li koje su dobrobit ovog citrusnog voća

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Danas na tržištu postoji mnogo vrsta mandarina, sve se smatraju hibridima mandarine.

Mandarine su popularno citrusno voće dijelom zbog svog snažnog, slatkog okusa. Imaju reputaciju da su generalno slađe od narandže. To ih čini ukusnim, zdravim desertom.

Kao i svako citrusno voće, mandarine imaju obilje vitamina C. Imaju i umjerenu količinu vitamina A, sa 100 grama mandarina koje vam osiguravaju otprilike 14 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina A.

Prijavljene su i zdravstvene prednosti konzumiranja kore mandarina. Kora sadrži super-flavonoid, ili antioksidans, nazvan tangeretin. Super-flavonoidi su se pokazali obećavajućim u studijama kao efikasan način za snižavanje holesterola.

Neke druge zdravstvene prednosti mandarina uključuju:

Zdravlje kože

Imati zdrav nivo vitamina C u vašem tijelu je vezan za zdravu kožu. Pokazalo se da vitamin C igra vitalnu ulogu u tome kako vaše tijelo proizvodi kolagen. Kolagen je ono što čini da naša koža izgleda mladoliko. Također, se pokazalo da vitamin C može spriječiti i liječiti oštećenja kože uzrokovana izlaganjem suncu.

Zdravlje očiju

Još jedna prednost visokog sadržaja vitamina C u mandarinama je njegova podrška zdravlju očiju odgađanjem pojave katarakte i degeneracije makule povezane sa starenjem. Postoje dokazi da vitamin C i drugi nutritivni antioksidansi mogu pomoći da vaše oči duže budu zdrave.

Zdravlje srca

Petogodišnje istraživanje na više od 500.000 odraslih pokazalo je da konzumiranje najmanje pola šolje svježeg voća jednom dnevno može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Učesnici koji su svakodnevno jeli voće imali su otprilike 33 posto manje šanse da umru od srčanog ili moždanog udara. Mandarine su odlična opcija za svakodnevnu konzumaciju voća.