{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šetnja liječi

S
Sarajevo-x.com
18.12.2007. u 11:43
0
0
Šetnja liječi
0
Šetnja liječi
Nova studija rađena na Univerzitetu Duke u SAD-u pokazala je da 30 minuta šetnje šest dana u sedmici može značajno smanjiti probleme sa metabolizmom koji su glavni uzročnici gojaznosti i drugih smrtonosnih oboljenja.
"Naša studija pokazuje da će šetnja biti od pomoći čak i onim ljudima koji ne vode posebno računa o svojoj ishrani“, kazala je za Reuters Johanna L. Johnson.

Svaka treća odrasla osoba ima problema sa metabolizmom uzrokovanih nezdravom ishranom i manjkom fizičke aktivnosti. Studija je pokazala da svakodnevna šetnja u trajanju od 30 minuta može smanjiti rizike oboljenja od ozbiljnih bolesti koje ugrožavaju život.

"Ovo je zaista značajan faktor za prevenciju od smrtonosnih oboljenja. Svako ko pati od gojaznosti, a pri tome je i podložan intenzivnom stresu, mora učiniti nešto za sebe i na prevenciji od oboljenja koja mogu biti smrtonosna“, upozorila je Johnson.

Učesnici studije koji su šest puta sedmično uživali u 30-minutnim šetnjama pokazali su značajne zdravstvene napretke i na taj način smanjili rizik od smrtonosnih oboljenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: