Poboljšajte svoj san
27

Šest namirnica koje su prirodno bogate melatoninom

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kada čujete riječ "melatonin", možda ćete automatski pomisliti na dodatke koji ljudi uzimaju kako bi im pomogli da bolje spavaju noću. Međutim, da li ste znali da melatonin možete dobiti i iz hrane koju jedete?

Melatonin je hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja, a često se naziva i "hormon spavanja", objašnjava Paula Doebrich, RDN, MPH, vlasnica privatne nutricionističke kompanije "Happea Nutrition".

Melatonin reaguje na svjetlost - više se proizvodi kada je tamno, a manje kada je svjetlo. Također, se može stvarati i od određene hrane koju jedemo.

Ako ste neko ko želi prirodno da se dobro odmori, možda je vrijeme da pažljivo pogledate šta jedete svaki dan. Od banana do orašastih plodova, evo sedam namirnica koje vam mogu pomoći da bolje spavate noću kada ih uključite u svoju ishranu.

Orašasti plodovi

Doebrich smatra da su orašasti plodovi, odličan izvor melatonina. Pistacije i bademi imaju najveće količine."Obe vrste orašastih plodova također sadrže dobre količine magnezijuma, minerala koji vam može pomoći da se bolje odmorite.

Mlijeko

Postoji razlog zašto vam je majka rekla da popijete čašu mlijeka prije spavanja kada ste bili mlađi.

"Kravlje mlijeko je još jedan izvor melatonina, tako da bi čaša mlijeka prije spavanja zapravo mogla biti dobra ideja”, kaže Doebrich.

Zanimljivo je da, prema istraživanju , mlijeko koje se skuplja noću, poznato kao noćno mlijeko, ima još više svojstava koja podstiču san.

Sok od višnje

Ako volite višnje, onda imate sreće – kiselkasti sok od višnji jedan je od najboljih izvora melatonina. Doebrich, međutim, savjetuje da se svi sokovi od višnje ne prave jednako kada je riječ o tome koliko melatonina mogu imati.

"Imajte na umu da su ovi nalazi tačni samo za sorte višnje kao što je Montmorency. Nisu sve višnje bogate melatoninom kao ova sorta", dodaje.

Banane

Uključite banane u svoju večernju užinu ako smatrate da imate problema sa spavanjem.

"Banane su još jedan odličan izvor melatonina i drugih nutrijenata koji mogu pomoći kod problema sa spavanjem, kao što su vitamin B6 ili magnezijum", kaže Doebrich.

Riba

Dodavanje svježe ribe u vašu prehranu može biti ne samo zdravo, već bi moglo pomoći i da poboljšate kvalitetu vašeg sna.

"Masna riba, uključujući sardine, pastrmku i lososa, puna je melatonina. Također, sadrže razumnu količinu omega-3 masnih kiselina koje održavaju zdrav nivo krvnog pritiska", objašnjava Monika Wassermann, MD.

Jaja

Jaja su još jedna hrana koja je prepuna melatonina. Također, su bogata proteinima i željezom, što pozitivno utiče na vaše zdravlje. Osim što pomaže snu, melatonin koji se nalazi u jajima može imati i druge pozitivne efekte na tijelo.

"Istraživanja pokazuju da visoki nivoi melatonina mogu smanjiti rizik od makularne degeneracije, problema s očima koji je povezan sa godinama", dodaje dr. Wasserman.

Također, može pomoći u prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.