{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Selo nepušača u Iraku

A
28.6.2014. u 16:13
8
5
Selo nepušača u Iraku
8
U selu Lewawan kod grada Suleymaniyah u Kurdskoj samoupravi na sjeveru Iraka, mještani ne konzumiraju cigarete već 23 godine.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


U ovom selu živi oko 275 mještana i niko od njih ne konzumira cigarete ili druge duhanske proizvode. Ovo je selo je zbog toga poznato kao "selo nepušača", a Ministarstvo zdravstva Kurske samouprave na sjeveru Iraka pokazuje Lewawan kao primjer.

Jedan od najstarijih mještana ovog sela 60-godišnji Ibrahim Kerim, u razgovoru sa novinarom AA, prisjetio se kako su svi prestali pušiti.

"Nakon rata između Irana i Iraka, koji se odvijao u periodu od 1980. do 1988. godine, prebjegli smo u Iran. Vratili smo se u naše selo 1991. godine. Morali smo sve to vrijeme dok smo bježali, ići pješke. Nekad smo morali trčati. Naravno, pušačima je sve to bilo jako teško. Većina pušača preminuli su mladi i to je na nas imalo velikog utjecaja. Kada smo se vratili na selo i onda su jednostavno svi prestali pušiti. Mlađi mještani, hvala Bogu, nisu ni počinjali", pojasnio je Kerim.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


On je rekao kako svi mještani sela smatraju da je konzumacija cigareta i drugih duhanskih proizvoda jako loša navika, zbog čega su uspjeli održati svoju neobičnu tradiciju. 

"To što nas svi znaju kao selo nepušača dokazuje da smo donijeli pravu odluku. Izvukli smo lekcije od naših predaka", izjavio je Kerim.

Iako je u Kurdskoj samoupravi na sjeveru Iraka u 2007. godini donesen zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, zakon nije dobro sproveden i građani puše gdje god žele.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: