Posljedice za srce
48

Seksualno zlostavljanje i uznemiravanje kod žena može izazvati visok krvni pritisak

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prema novom istraživanju, žene koje doživljavaju seksualno nasilje, seksualno uznemiravanje na radnom mjestu ili oboje imaju veći dugoročni rizik od razvoja visokog krvnog pritiska od žena bez takve traume.

Hipertenzija je ključni faktor rizika za kardiovaskularne bolest koje su najčešći uzrok smrti žena, uzrokujući 1 od 3 smrti svake godine, izvještava Američko udruženje za srce.

Statistike pokazuju da do 44 posto žena prijavljuje seksualno zlostavljanje i do 80 posto žena seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, ali ovo izlaganje "nije široko priznato kao doprinos ženskom kardiovaskularnom zdravlju", rekla je autorica studije Rebecca Lawn.

"Naš rezultat da doživljavanje seksualnog napada i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu donosi najveći rizik od hipertenzije naglašava potencijalne složene efekte višestruke izloženosti seksualnom nasilju na dugoročno kardiovaskularno zdravlje žena", rekla je Lawn.

Studija, objavljena u utorak u Journal of American Heart Association, analizira podatke iz 2008. godine iz studije zdravlja medicinskih sestara, jednog od najvećih istraživanja Nacionalnog instituta za zdravlje o faktorima rizika za ozbiljne hronične bolesti kod žena.

Preko 33.000 žena koje nisu imale visok krvni pritisak dale su informacije o svojoj izloženosti seksualnom nasilju i drugim traumama. Žene, koje su uglavnom bile sredovječne medicinske sestre, također su odgovarale na pitanja o posttraumatskom stresnom poremećaju i depresiji.

Žene su ponovo evaluirane 2015. godine, sedam godina kasnije. U to vrijeme, medicinski kartoni su otkrili da je oko 1 od 5 žena razvilo visok krvni pritisak, s najvećim rizikom za žene koje su doživjele seksualnu traumu na poslu iu privatnom životu.

Žene koje su prijavile da su bile žrtve i seksualnog napad i uznemiravanja na radnom mjestu imale su 21 posto povećan rizik od hipertenzije, pokazalo je istraživanje. Žene koje su izjavile da su doživjele seksualno uznemiravanje na radnom mjestu imale su 15 posto veći rizik, dok su žene koje su izjavile da su doživjele seksualno zlostavljanje imale 11 posto veći rizik od visokog krvnog pritiska od žena bez seksualne traume.

"Nismo pronašli nikakvu povezanost povećanog rizika od hipertenzije među ženama koje su imale historiju drugih vrsta trauma i koje nisu doživjele seksualno nasilje, što sugerira da povećani rizik od hipertenzije nije povezan sa svim izloženostima traumama", pojasnila je Lawn.