Zdravlje
0

Sedam mitova o gubitku kose

Klix.ba
Gubitak kose nije rijetka pojava, a kada je riječ o uzrocima, danas postoji mnogo mitova. Za vas smo izdvojili njih sedam.

Jedan od mitova je da sjedenje u klimatiziranim prostorijama dovodi do gubitka kose. Iako je tačno da klima-uređaji isušuju kosu, ipak nema naučnog dokaza da dovode do gubitka kose.

Drugi mit je da svakodnevno opadanje kose dovodi do ćelavosti. Gubitak do 100 vlasi kose dnevno je normalna pojava. Ukoliko se radi o većim količinama, potrebno je posjetiti dermatologa.

Ispravljanje kose se često povezuje sa rizikom od gubitka kose. Ipak, činjenica je da proizvodi za kosu ne dovode do toga. Međutim, ako slučajno primijetite da gubite kosu, onda s takvim tretmanima trebate usporiti.

Postoji mit koji kaže da masaža skalpa smanjuje opadanje kose, a činjenica je zapravo da cirkulacija na potiče rast kose. Previše četkanja nije dobro za vasu kosu jer može uzrokovati pucanje, a i potom gubitak kose.

Zasigurno svima je poznat mit da često šišanje dovodi do gušće gose, no to nije tako. Kosa se čini gušćom jer je dlaka "deblja" na mjestu izrastanja.

Mnogi će reći da feniranje ne šteti kosi, ali to nije istina. Ovakav način sušenja oštećuje kosu, ali se ona brzo oporavlja.

Nije istina da ne postoje načini za sprečavanje gubitka kose. Nauka je napredovala, tako da postoje rješenja zbog kojih ljudi, kojima je to potrebno, ipak mogu spriječiti gubitak kose.