|

Šećer zacjeljuje rane brže od antibiotika

Šećer zacjeljuje rane brže od antibiotika
65
Klix.ba
15.2.2013. u 17:39
6
komentara
65

dijeljenja
Šećer zacjeljuje rane brže od antibiotika
Novo istraživanje je pokazalo da sitni šećer, kada se naspe direktno u otvorene rane ili čireve, ubrzava liječenje mnogo brže nego antibiotici. Istraživanje je proveo Moses Murandu sa Univerziteta u Wolverhamptonu, koji je odrastao u Zimbabveu, gdje je njegov otac koristio šećer za ublažavanje bolova i liječenje rana kada je bio dijete.
Šećer iz rane izvlači tečnost koja je potrebna za razvoj bakterija, što ubrzava proces liječenja.

Muranda je tokom svog istraživanja šećerom liječio nekoliko osoba. Jedna od njih je bio i Alan Bayliss, kojem je rana na nozi nakon amputacije veoma sporo zarastala. Nakon samo dvije sedmice terapije šećerom, rana na Baylissovoj nozi se drastično smanjila, prenosi Daily Mail.

"Kada je Moses prvi put na meni testirao ovu terapiju, iskoristio je skoro kilogram šećera. Nakon dvije sedmice je koristio samo četiri ili pet kašika. Rana se dosta smanjila u tom periodu. Prezadovoljan sam. Moj oporavak je mnogo ubrzan zahvaljujući njemu. Na početku sam bio veoma skeptičan, ali već nakon nekoliko dana sam mogao vidjeti rezultate", kazao je Bayliss.

"Nevjerovatno je da nešto tako jednostavno kao šećer može imati takve efekte. Pacijenti su prezadovoljni rezultatima. Niko od pacijenata nije prijavio neke neželjene posljedice terapije", rekao je Jonathan Janneman, jedan od bolničara.

Do sada se šećernim terapijama podvrglo 35 pacijenata i kod svih je zabilježeno značajno poboljšanje stanja.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...