Bolji uslovi
1.1k

Sebija Izetbegović obišla Psihijatrijsku kliniku KCUS-a koja bilježi porast broja pacijenata

Klix.ba
Na Psihijatrijskoj klinici KCUS zabilježen je porast broja bolesnika, sa različitim psihičkim oboljenjima. Dnevno se u ambulanti zbrine preko 30, a u Dnevnoj bolnici se svakodnevno tretira 35 pacijenata. Otpusti bolesnika praćeni su prijemima, te su kapaciteti Stacionarnog odjela Klinike popunjeni.

Prema riječima šefice Klinike, prof.dr. Ifete Ličanin, uvjeti rada na Klinici znatno su poboljšani zahvaljujući podršci i razumijevanju menadžmenta KCUS.

"Na Psihijatrijskoj klinici radim već 40 godina. Ovo je prvi put da je potpuno uređen park neposredno uz Kliniku. Uklanjanjem starog drveća konačno imamo čist zrak, nema više vlage i starih grana koje su zaklanjale ulazak svjetlosti u bolesničke sobe. Veoma bitan faktor u liječenju psihijatrijskih bolesnika je sam ambijent u kojem borave. Sada na prozorima imamo neprobojno staklo, skinute su rešetke. Prostorije više ne podsjećaju na tmurne zatvorske ćelije. Neuporedivo su bolji uslovi boravka bolesnika i rada svih uposlenika Klinike", istakla je prof. dr. Ličanin.

Prof.Ličanin dodaje da se starosna struktura pacijenata znatno mijenja. Sve je veći broj adolescenata sa psihičkim poteškoćama, koji se svakodnevno zbrinjavaju na ovoj Klinici.

"Djeca danas mnogo vremena provode za kompjuterima, na raznim društvenim mrežama, gdje se serviraju nasilni sadržaji. U medijima se također plasiraju sadržaji koji nisu primjereni za sve uzraste, a zbog načina života su lahko dostupni svima. Sve ovo se negativno odražava na opće psihičko stanje djeteta. Rastužuje me činjenica da u posljednje vrijeme imamo sve više djece i adolescenata sa psihičkim poteškoćama", navela je prof. dr. Ličanin.

Direktorica Neuropsihijatrijskih disciplina KCUS, doc.dr.Alma Džubur – Kulenović ističe da se na Psihijatrijskoj klinici mnogo radi na poboljšanju općeg radnog ambijenta, u cilju što kvalitetnijih usluga pacijentima.

"Uz podršku menadžmenta KCUS na sprovodimo kontinuirani program edukacije ljekara i medicinskog osoblja, što je uz nabavku opreme od presudnog značaja za uspješno liječenje pacijenata. Ponosni smo da je Psihijatrijska klinika KCUS u saradnji sa Queen Mary University of London, WHO kolaborativnim centrom za razvoj usluga u mentalnom zdravlju, partner u dva projekta, u periodu od naredne tri godine. Cilj projekta je razvoj i istraživanje efikasnosti novih usluga za liječenje osoba oboljelih od psihijatrijskih poremećaja kao i jačanje istraživačkih kapaciteta u partnerskim institucijama. Cilj je stvoriti dugotrajno održive kapacitete za istraživanje i razviti efikasne usluge. KCUS se ovime dodatno pozicionira na mapu istraživanja globalnog mentalnog zdravlja. U sklopu ova dva projekta u KCUS zaposleno je šest mladih ljekara koji su dobili jedinstvenu priliku za edukaciju i lični razvoj", naglasila je prof. dr. Džubur - Kulenović.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović, najavljuje nastavak radova na uređenju unutrašnjoisti Psihijatrijske klinike, te nabavku prvog TMS aparata u BiH.

"Menadžement KCUS osigurao je sredstva Evropske banke za razvoj u iznosu od 3.3 miliona KM, koja će biti utrošena za unutrašnje radove u Psihijatrijskoj klinici. Dio sredstava ćemo usmjeriti na uređenje vrtnog prostora u kojem će se raditi okupaciona terapija. Ovo je prvi put u historiji Klinike da će bolesnici imati terapiju u prilagođenom vanjskom ambijentu, uz poštivanje postojećih pravila sigurnosti i zaštite identiteta. Nabavkom nove opreme u sklopu ovog projekta, a prije svega aparata za transkranijalnu magnetnu stimulaciju, dobit ćemo novu metodu za nefarmakološko liječenje depresije i drugih psihijatrijskih poremećaja. Ovo će biti prvi TMS aparat u našoj zemlji. Humaniziramo našu djelatnost i čuvamo dostojanstvo bolesnika i njihovih porodica. Nabavkom nove opreme i stručnim usavršavanjem kadrova nastojimo da KCUS bude najbolji zdravstveni centar u regionu", izjavila je prof. dr. Izetbegović.