Korisna svojstva
130

Sardine biste trebali češće konzumirati, ovo su razlozi

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sardine biste trebali početi češće konzumirati zbog njihovog naročito dobrog utjecaja na zdravlje. Evo zbog čega su one konkretno korisne.

Jedva konzerva sardina sadrži 27 posto preporučene dnevne količine kalcijuma. Sardine također sadrže vitamin D, koji je vašem tijelu potreban kako bi apsorbiralo kalcijum. Dakle, ovi hranjivi sastojci će održati vaše kosti jakim.

Sardine su izvor omega-3 masnih kiselina. Zbog čega su nam one potrebne?

"Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama smanjuje nivo holesterola i rizik od srčanih bolest", kazala je nutricionistkinja Bethany Keith za magazin Eat This, Not That.

Istraživanje, koje je prošle godine objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine, pokazalo je da konzumiranje najmanje 175 grama masne ribe smanjuje rizik od srčanih bolesti kod zdravih ljudi, ali i kod onih koji već imaju srčana oboljenja.

Sardine sadrže i vitamin B12. Starije osobe, koje imaju stomačne bolove, uglavnom pate od nedostatka ovog vitamina, što dovodi do umora, odnosno nedostatka energije.

Bitno je napomenuti da vam B12 neće trenutno "podići" energiju i da je potrebna česta konzumacija sardina kako biste se riješili umora.