Hrabro, glavu gore
735

Sarajka Enida Glušac je junakinja koja dokazuje da rak dojke nije nepobjediv

Piše: Selma Hodo-Petrović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke. Obilježava se u gotovo svim zemljama svijeta brojnim edukativnim akcijama koje imaju samo jedan cilj – potaknuti žene na redovne preglede. A da rak dojke nije nepobjediv dokaz je naša sagovornica Enida Glušac, heroina koja se godinama bori protiv ove opake bolesti.

Enida Glušac iz Sarajeva je u 38. godini saznala da ima rak dojke. Tada je počela njena borba s ovom opakom bolešću, od tada pa do danas najveću podršku pruža joj je njena porodica.

"Kada sam na redovnom pregledu saznala da imam rak dojke bila sam svjesna šta to znači, jer imam pozitivnu porodičnu anamnezu. Naime, i moja majka je prije osam godina imala karcinom", kazala je Enida na početku našeg razgovora.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Vijest da boluje od ove opake bolesti Enida je prvo saopćila svom suprugu, jer joj je u tim trenucima bilo najbitnije da ima podršku osoba koje voli.

"Kada sam nazvala supruga i saopćila mu da imam rak dojke, prvo je uslijedio muk, a potom i njegovo obećanje da sve skupa možemo prebroditi. Ta njegova rečenica me je ohrabrila, obrisala sam suze i rekla sebi da moram biti jaka jer sam imala puno teži zadatak ispred sebe. Saopćiti tu vijest roditeljima i djeci", nastavlja Enida.

Liječenje nikada nije lako

Karcinom od kojeg je Enida oboljela je Her 2 pozitivan, a u toku liječenja primala je Herceptin, tzv. "pametnu terapiju" koja ciljano uništava ćelije karcinoma.

"Kao najteži dio liječenja istakla bih operaciju, gdje mi je urađena obostrana radikalna mastektomija. Znate, grudi su oduvijek simbol ženstvenosti, simbol majčinstva i nijednoj ženi nije lako kada mora ostati bez njih, jer time ne gubi samo dio tijela, već i dio ličnosti", govori nam Enida.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Netom po završetku terapije, kada je mislila da će sve biti uredu, Enida je primijetila promjene na grudima i odmah se obratila svom onkologu. Nažalost, njene sumnje da nešto nije kako treba obistinile su se. Pretrage su pokazale da se ovog puta radi o tri različite vrste karcinoma.

Konstantna borba

"Ono što mi je najteže palo jeste činjenica da sam samo mjesec dana ranije završila terapije, a sada mi predstoji nova operacija, zračenja i terapije", kaže Enida.

Uprkos borbi s ovom zloćudnom bolešću Enida nije izgubila pozitivan duh. Navodi kako je pored podrške bliskih ljudi najbitniji odnos prema bolesti. Zbog toga nastoji živjeti zdravo, hraniti se zdravo i biti okružena pozitivnim ljudima.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"U tim momentima vas ne može shvatiti niko ko nije prošao kroz to. Zato bih preporučila svim oboljelim ženama da se uključe u neko udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke. U Sarajevu je to Udruženje 'Renesansa', tu mogu podijeliti sve svoje brige, nedoumice i strahove te dobiti punu podršku i razumijevanje, kao i stručnu psihološku pomoć", navodi Enida.

Osim toga, savjetuje im i da bolest ne trebaju shvatiti kao kraj, već kao jedan sasvim novi početak.

Izbjegavati stres

"Rak dojke treba shvatiti kao novi početak ili kao opomenu da u svom životu nešto nismo radili kako treba. A to znači da smo, vjerovatno, brinući se za sve ostalo u cijeloj životnoj zbrci zaboravile sebe. Sada je vrijeme da sebe stavimo na prvo mjesto", savjetuje Enida.

Ona navodi i kako je stres okidač za mnoge bolesti pa zbog toga stresne situacije treba maksimalno izbjegavati.

"Mislim da sve polazi iz glave i da su pozitivne misli pola izlječenja. Kroz ovu bolest sam naučila više cijeniti sebe, staviti se na prvo mjesto i udovoljavati nekim svojim sitnim željama. U svakom slučaju ja sada mnogo više volim sebe", navodi na kraju Enida Glušac.