{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saobraćajna buka kriva za visok pritisak

S
17.9.2009. u 21:02
0
1
Saobraćajna buka kriva za visok pritisak
0
Saobraćajna buka kriva za visok pritisak
Gužva u saobraćaju može vas dovesti do blažeg nervnog sloma, ali život u blizini prometnih ulica može biti uzrok stalno visokog pritiska, pokazalo je novo švedsko istraživanje.
Naučnici iz univerzitetske bolnice Lund istraživanje su proveli među 24.238 odraslih Šveđana u dobi od 18 do 80 godina i zaključili da oni koji žive blizu bučnih prometnica češće imaju problema s visokim pritiskom od drugih, koji stanuju u mirnijim područjima.

"Saobraćaj je glavni izvor buke u društvu", kaže istraživač Theo Bodin.

"Ova studija je pokazala da je stalna izloženost zvuku jačem od 60 decibela povezana s viskim krvnim pritiskom kod mlađih ljudi i onih u srednjim godinama. Također, kod onih koji žive u bučnim ulicama povećan je rizik od srčanog i moždanog udara."

Odrasli u srednjim godinama, a koji su stalno izloženi buci, u prosjeku većoj od 64 decibela - što je tek nešto glasnije od jačine običnog ljudskog govora - dvaput će prije prijaviti visok pritisak od onih koji žive u mirnijim kvartovima.

Slično važi i za ljude koji rade na bučnim mjestima, kao što je aerodrom - kod njih je također zabilježen veći rizik od povećanog pritiska i srčanog udara, piše Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: