Naučnici upozoravaju
0

Samopregled dojki više šteti nego pomaže

Sarajevo-x.com
Žene koje redovno vrše samopregled dojki u potrazi sa kancerogenim čvorićima ne smanjuju vlastite šanse za tragičnim ishodom u slučaju raka dojke, upozoravaju naučnici.

Cochrane Collaboration, međunarodna organizacija koja se bavi evaluacijom medicinskih istraživanja, ovoga puta je proučavala rezultate dvije studije sprovedene među ukupno 388.535 žena iz Rusije i Kine.

Na osnovu detaljnog pregleda dobivenih rezultata, Jan Peter Kosters i Peter Gotzsche iz ove organizacije zaključili su da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je samopregled dojki imao bilokakav utjecaj na smrt uslijed posljedica raka dojke. Samopregled dojki čak može ugroziti zdravlje žena, budući da se u dosta slučajeva podvrgavaju nepotrebnim biopsijama koje na kraju pokažu da su pronađeni čvorići bezopasni.

Nije utvrđena ni značajna razlika u broju smrtnih slučajeva od raka dojke između žena koje vrše samopregled dojki i onih koje to ne čine. Također je i broj obavljenih mastektomija (operacija uklanjanja dojki) i lumpektomija (operacija uklanjanja samo kvržice u dojci) bio gotovo isti kod obje grupe.

"Za sada, samopregled dojki, pa čak i fizički pregled od strane stručnjaka, nisu preporučljivi", kazali su Kosters i Gotzsche za britanski Telegraph, ali i naglasili kako bi žene i dalje trebale "zatražiti savjet stručnjaka, ukoliko primijete određene promjene na grudima, koje bi mogle upućivati na rak dojke".