Zdravlje
0

Samo za hrabre: Indonezijska masaža zmijama oslobađa od stresa

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U indonezijskoj prijestolnici Jakarti, centar Bali Heritage Reflexology and Spa svojim najhrabrijim klijentima nudi antistres masažu pomoću tri ogromne zmije.

Feri Tilukay (31) jedan je od nekolicine hrabrih klijenata koji se odlučio isprobati masažu u kojoj nježne ruke masera mijenjaju hladne krljušti tri velika pitona.

"Ovo je jedinstvena senzacija koja donosi adrenalinsku groznicu", izjavio je Tilukay za AFP, dok su mu tri zmije, Jasmine, Muscle i Brown, puzale po tijelu.

Dva masera prisustvuju svakoj masaži zmijama kako bi osigurali sigurnost i ohrabrili zmije, čija su usta zatvorena ljepljivom trakom, da se kreću po tijelu klijenta. Prije 90-minutne masaže, koja košta 43 dolara, zmije se čiste i dezinfikuju. Klijenti na ovu masažu, osim zbog uzbuđenja i novog iskustva, dolaze i kako bi se oslobodili ukorijenjenog straha od zmija.

"Plašio sam se zmija. Zapravo, imao sam fobiju. Nakon nekoliko tretmana, fobija je počela da nestaje te sada čak i volim zmije", kaže Tilukay.

Na masažu zmijama dolazi samo nekolicina lokalnih klijenata, dok ostali uglavnom stižu iz Evrope, Japana i Južne Koreje. Neobični centar, pored masaže zmijama, nudi još 300 različitih terapija, od kojih je većina jednako neobična.

Tu su i tretmani u kojima maser nosi kostim gorile ili klijent sjedi u kadi punoj piva. Ipak, masaža zmijama, koja je u program uvedena prije godinu dana, privlači najviše pažnje.

Aktivisti za prava životinja izrazili su svoju zabrinutost, a masažu nazvali iskorištavanjem životinja. Iz uprave centra navode kako dobro paze da se zmije tretiraju na što bolji način te da one uživaju u kontaktu sa ljudima tokom masaža.

"Ne tretiramo ih kao radnike, već kao prijatelje ili porodicu. Ljubimo ih, grlimo i pazimo", kaže Paulus Abraham, direktor centra.