Zdravlje
0

Salmonela - najčešći trovač

Sarajevo-x.com
Hrana koju jedemo nije sterilna i u njoj se uvijek mogu naći mikroorganizmi. Oni mogu poticati iz uobičajene mikroflore namirnice, a mogu ući u nju procesom prerade, skladištenja te neodgovarajućim rukovanjem. Salmonela je jedan od najčešćih uzročnika trovanja hranom. Šta ustvari znamo o salmoneli?

Uzročnici salmoneloza - salmonele su vrlo rasprostranjene u prirodi. Radi se o bakterijama koje su paraziti probavnog trakta različitih životinja. One su vrlo otporne na vanjske faktore i mogu dugo preživjeti izvan svoga domaćina.

Nisu sve salmonele opasne za čovjeka. Neke uzrokuju bolest samo kod ljudi, neke kod ljudi i životinja, a neke samo kod određenih vrsta životinja.

Za ljude su važne upravo one salmonele koje su paraziti životinja, a na čovjeka se prenose namirnicama životinjskoga porijekla, kao na primjer putem jaja i proizvoda od jaja, mesa i mesnih prerađevina te mlijeka.

Bolest čovjeka može uzrokovati samo velika infektivna doza salmonela, koja obično iznosi i nekoliko miliona bakterija. Tako velik broj bakterija može se naći u hrani koja potječe od bolesnih životinja ili u hrani koja je naknadno zagađena neadekvatnim rukovanjem (prljave ruke). Poznato je da se salmonele izuzetno brzo razmnožavaju. Otprilike svakih dvadeset minuta iz jedne bakterijske ćelije nastanu dvije, što znači da će za samo nekoliko sati broj od 100 bakterija narasti i do nekoliko miliona.

Izuzetno povoljne podloge za razmnožavanje su: razne poslastice sa kremama od sirovih jaja. Plodna podloga je i meso, zatim jaja i svim proizvodima napravljenim od sirovih jaja (majoneza).

Salmonele ulaze u organizam konzumacijom kontaminirane hrane, a kako su salmonele prvenstveno paraziti crijeva, bolest koja nastaje upala je sluznice gastrointestinalnog trakta. Ta upala manifestira se kao akutni gastroenteritis.

Akutni gastroenteritis najčešći je oblik salmoneloze. Simptomi bolesti obično se javljaju 12-48 sati nakon konzumacije kontaminirane hrane. Prvi su simptomi groznica, tresavica, vrtoglavica, bol u trbuhu i tjelesna temperatura se penje i do 40°C. Takva povišena temperatura može potrajati i do pet dana. Javljaju se mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev. Nakon razvitka simptoma bolesti, javlja se klonulost, žeđ, pospanost, a kod težih oblika bolesti bol u nogama, suhoća sluznica. Ti simptomi rezultat su upale sluznice gastrointestinalnog trakta i gubitka tekućine i soli.

Bolest se liječi nekoliko dana uz simptomatsko liječenje. To znači da se treba strogo pridržavati uputa doktora i propisane dijete koja traje nekoliko dana. Također, važno je što prije nadoknaditi izgubljenu tekućinu i soli. Ta nadoknada može se obaviti kod lakših slučajeva bolesti kod kuće, oralnim putem, dok je kod težih slučajeva to potrebno učiniti u bolnici, infuzijom.

Slijedeća bolest koju mogu uzrokovati salmonele jest crijevna groznica, odnosno tifusni sindrom ili trbušni paratifus. Ta je bolest rjeđa, podsjeća na trbušni tifus, ali je blaža i kraća.

Još je rjeđa bolest uzrokovana salmonelama septički sindrom. Radi se o bolesti uzrokovanoj salmonelama velike invazivnosti, koje mogu prodrijeti kroz sluznicu crijeva i ući u krvnu struju. Putujući krvnom strujom, salmonele se mogu naseliti u različitim organima, a najčešće u kostima, zglobovima, plućima, moždanim opnama i bubregu. U septičkom sindromu ne javlja se proljev kao simptom bolesti.

Prevencija salmoneloza izuzetno je teška. Čak i u industrijski razvijenim zemljama, koje su riješile problem salmoneloza kojima je izvor zaraze čovjek, raste broj oboljenja uzrokovanih životinjskim salmonelama.

  • Treba izbjegavati kupovinu osjetljivih namirnica u prodavnicama u kojima vidimo da imaju loše frižidere.
  • Ljeti, kada češće jedemo van kuće prednost treba dati toplim jelima koja se pripremaju neposredno prije obroka. Jela koja zahtijevaju termičku obradu sigurnija su od hladnih salata.
  • Treba izbjegavati pripremu poslastica od termički neobrađenih jaja.
  • Preporučuje se termička obrada namirnica na najmanje 80°C.
  • Ako stoji na sobnoj temperaturi, pripremljeno jelo mora se potrošiti za 2-3 sata.
  • Ako jelo podgrijavamo, mora se postići temperatura od 80°C i u njegovom najhladnijem dijelu.