{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šaka oraha ili kikirikija dnevno produžava život

S
SRNA
11.6.2015. u 09:35
7
33
Šaka oraha ili kikirikija dnevno produžava život
7
Šaka oraha ili kikirikija dnevno produžava život
Šaka oraha ili kikirikija dnevno može značajno da produži život ili umanji rizik od rane smrti, rezultati su najnovijeg istraživanja holandskih naučnika.
I ranije studije već su ukazale na povezanost sa kardiovaskularnim zdravljem, ali je ovo prvo istraživanje u kome su analizirani određeni orašasti plodovi i njihova veza sa nekim bolestima.

Istraživači sa Univerziteta Mastrith utvrdili su tokom desetogodišnjeg perioda da je 23 odsto manja mogućnost smrtnog ishoda kod ljudi koji su jeli najmanje 10 grama oraha ili kikirikija dnevno.

Istraživači su naglasili da se to ne odnosi na puter od kikirikija, koji je bogat solima i trans mastima, prenosi BBC.

Orasi i kikiriki obiluju različitim vitaminima, vlaknima, antioksidansima i drugim bioaktivnim jedinjenjima.

Više od 120.000 Holanđana, muškaraca i žena u dobi od 55 do 69 godina, dobilo je upute 1986. godine o načinu ishrane u vezi sa orašastim plodovima, a nakon deset godina analizirana je njihova stopa mortaliteta.

Među licima koja su konzumirala orahe utvrđena je niža stopa mortaliteta u vezi sa bolestima raka, dijabetesom te respiratornim i neurodegenerativnim poremećajima.

Utvrđena je u prosjeku za 23 odsto manja stopa mortaliteta tokom deset godina za sve bolesti, a smanjenje je registrovano kod neurodegenaritivnih bolesti (45 odsto), respiratornih bolesti (39 odsto) i dijabetesa (30 odsto).

"Potpuno je fantastično da je značajno niža stopa mortaliteta primjećena usljed konzumiranja 15 grama oraha ili kikirikija svaki dan", rekao je profesor Pijet van den Brandt, koji je predvodio istraživanje, objavljeno u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: