Zdravlje
19

Sahana iz Bangladeša prva ženska osoba sa sindromom bradavičaste kože

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Djevojčica iz Bangladeša prva je ženska osoba sa bradavičastom korom koja raste na njenom licu, sindromom ranije poznatim kao "sindrom čovjeka stabla".

Ljekari koji proučavaju ovo rijetko medicinsko stanje kazali su da 10-godišnja Sahana Khatun ima kvrgave izrasline koje joj niču iz brade, ušiju i nosa. U Medicinskom koledžu u Daki zadržana je na testiranju kojim treba biti utvrđeno da li zaista pati od ovog poremećaja.

Manje od 12 ljudi širom svijeta imalo je ili ima dijagnosticiranu bolest epidermodysplasia verruciformis, ali dosad nijedna od tih osoba nije bila ženskog roda.

Foto: AFP
Foto: AFP

Sahanin otac, siromašni radnik iz ruralnog dijela Bangladeša, kaže da nije previše brinuo kada su se prve bradavice pojavile na licu njegovog djeteta. To je bilo prije četiri mjeseca.

Međutim, brzim širenjem ove pojave na njenom licu porasla je i briga svih koji je poznaju.

"Veoma smo siromašni. Moja kćerka je izgubila majku kada je imala samo šest godina. Stvarno se nadam da će ljekari ukloniti bradavice sa njenog prelijepog lica", rekao je otac Mohammad Shahjahan za AFP.

Foto: AFP
Foto: AFP

Jedan od Sahaninin ljekara kaže da pati od blažeg oblika bolesti i nada se da će se brzo oporaviti u odnosu na pacijente sa naprednijim fazama oboljenja.

U bolnici u kojoj se liječi nad jednim pacijentom izvedeno je 16 operativnih zahvata i uklonjene gigantske bradavice sa njegovih ruku i nogu. Njegovo ime je Abul Bajandar (27) i bio je poznat kao "čovjek drvo" jer je nosio po pet kilograma teške izrasline. On je jedan od prvih Bangladešana oboljelih od ove bolesti. Prvi put u deset godina uspio je dotaknuti svoju suprugu i ženu.