{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sadašnjost i budućnost primarne pedijatrije: Na specijalizaciji u KS samo dva pedijatra

27.3.2015. u 14:49
12
3
Sadašnjost i budućnost primarne pedijatrije: Na specijalizaciji u KS samo dva pedijatra
12
Sadašnjost i budućnost primarne pedijatrije: Na specijalizaciji u KS samo dva pedijatra
U sarajevskom hotelu "Bristol" sinoć je, pod pokroviteljstvom farmaceutske kompanije "Hemofarm", održana Skupština Udruženja pedijatara primarne zdravstvene zaštite kantona Sarajevo.
Udruženje pedijatara primarne zdravstvene zaštite nastalo je na inicijativu pedijatara i zdravstvenih profesionalaca koji su se u radu susretali sa mnogobrojnim problemima, pa je i osnovni cilj Udruženja, kako kažu, poboljšanje zdravstvene zaštite djeteta i očuvanje ugleda i dostojanstva profesije pedijatra.

"Večerašnji sastanak je jedan od koraka ka ostvarenju tog cilja, jer sadašnjost i budućnost primarne pedijatrije je na teškom nivou. Najbolja zdravstvena zaštita djece jeste ona koju nadzire specijalista pedijatrije. U Kantonu Sarajevo to još funkcionira u otežanim uvjetima, jer postoji veliki broj djece koje opskrbljuje jedan pedijatrijski tim", rekla je dr. Enisa Mulalić specijalista pedijatrije i predsjednik Udruženja.

Ona je istakla probleme sa kojima se susreće Udruženje, a to je visoka prosječna dob pedijatara, odnosno njihov skori odlazak u mirovinu, dok, s druge strane, nadoknada novih kadrova i raspisivanja specijalizacijeta ne prati.

"Na specijalizaciji se trenutno nalaze samo dva pedijatra, a riječ je o četvorogodišnjoj specijalizaciji. U narednih osam godina planiran je odlazak 22 od 35 pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u predškolskim dispanzerima, pa se iz te proste računice vidi da situacija nije dobra", zaključila je dr. Enisa Mulalić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: