Zdravlje
12

Sadašnjost i budućnost primarne pedijatrije: Na specijalizaciji u KS samo dva pedijatra

U sarajevskom hotelu "Bristol" sinoć je, pod pokroviteljstvom farmaceutske kompanije "Hemofarm", održana Skupština Udruženja pedijatara primarne zdravstvene zaštite kantona Sarajevo.

Udruženje pedijatara primarne zdravstvene zaštite nastalo je na inicijativu pedijatara i zdravstvenih profesionalaca koji su se u radu susretali sa mnogobrojnim problemima, pa je i osnovni cilj Udruženja, kako kažu, poboljšanje zdravstvene zaštite djeteta i očuvanje ugleda i dostojanstva profesije pedijatra.

"Večerašnji sastanak je jedan od koraka ka ostvarenju tog cilja, jer sadašnjost i budućnost primarne pedijatrije je na teškom nivou. Najbolja zdravstvena zaštita djece jeste ona koju nadzire specijalista pedijatrije. U Kantonu Sarajevo to još funkcionira u otežanim uvjetima, jer postoji veliki broj djece koje opskrbljuje jedan pedijatrijski tim", rekla je dr. Enisa Mulalić specijalista pedijatrije i predsjednik Udruženja.

Ona je istakla probleme sa kojima se susreće Udruženje, a to je visoka prosječna dob pedijatara, odnosno njihov skori odlazak u mirovinu, dok, s druge strane, nadoknada novih kadrova i raspisivanja specijalizacijeta ne prati.

"Na specijalizaciji se trenutno nalaze samo dva pedijatra, a riječ je o četvorogodišnjoj specijalizaciji. U narednih osam godina planiran je odlazak 22 od 35 pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u predškolskim dispanzerima, pa se iz te proste računice vidi da situacija nije dobra", zaključila je dr. Enisa Mulalić.