Zdravlje
33

Riješite se peruti na prirodan način

Klix.ba
Perut je problem s kojim se nosi sve više ljudi, a mnogima od njih su dosadili posebni šamponi ili su ih razočarali neefikasnošću. Ako je to i vaš slučaj, onda vam donosimo nekoliko savjeta kako da na prirodan način uklonite perut.

Jabukovo sirće

Kiselost jabukovog sirćeta mijenja pH vrijednost vašeg tjemena i tako sprečava pojavu peruti.

Soda bikarbona

Skvasite kosu i utljajte šaku sode bikarbone, a pri tome ne koristite šampon. Soda bikarbona ukljanja gljivice koje izazivaju perut.

Kokosovo ulje

Uzmite tri do pet supenih kašika kokosovog ulja i njime masirajte tjeme. Tako ostavite preko noći, a ujutro kosu operite blagim šamponom.

Limun

Tjeme masirajte koristeći dvije supene kašike limunovog soka, a zatim ispreite. Potom jednu kašiku limunovog soka pomiješajte sa jednom šoljom vode te tu mješavinu nanesite na kosu nakon šamponiranja. Neka posljednje ispiranje kose bude mješavinom limuna i vode. Kiselost limuna će pomoći u balansiranju pH vrijednosti vašeg tjemena, što će vas osloboditi peruti.

Češnjak

Češnjak djeluje protiv gljivica i savršen je za eliminisanje bakterije koja izaziva perut. Masirajte tjeme zgnječenim lukom i medom, a nakon toga isperite kosu.