Zdravlje
4

Riješite se mamurluka!

Sarajevo-x.com
Iako je najočigledniji i najdjelotvorniji lijek protiv mamurluka upravo apstinencija od alkohola, svakako nije i najpopularniji. Ako baš morate uživati u ogromnim količinama alkohola, pobrinite se da to činite punog stomaka, inače ćete doživjeti teški mamurluk. AskMen.com je objavio listu sredstava protiv mamurluka koja zaista djeluju.

Voda

Budući da se većina simptoma mamurluka pojavljuje zbog dehidriranja, voda je možda jedno od najdjelotvornijih sredstava za liječenje ovog užasnog stanja. Voda ne djeluje samo kao odlično sredstvo prevencije mamurluka, već vam može pomoći i da se sutradan ujutro što brže oporavite.

Energetski napici

Energetske napitke koriste sportisti kako bi se osvježili nakon strogog režima vježbanja, ali pokazali su se i veoma korisnim u slučajevima mamurluka. Iako nekim osjetljivim želucima neće goditi šećer iz ovih napitaka, kalij, minerali i ugljikohidrati, kojima obiluju energetski napici, svakako će osvježiti vaš organizam i podići nivo šećera u krvi.

Voćni sokovi

Voćni sokovi sadrže vitamine i šećer, koji su vam potrebni, ako želite nadomjestiti izgubljene hranjive tvari i pružiti organizmu dodatnu energiju. Samo vodite računa da pijete sokove od svježeg voća, a ne umjetne voćne sokove.

Vitamini

Vitamin B pomaže organizmu da što brže procesira alkohol, te da se krvne žile, koje su se zbog alkohola značajno skupile, rašire. Vitamin C potiče rad jetre, ali pazite da ne pretjerate s ovim vitaminom, jer prekomjerna doza može izazvati diareju. Vitamini su svakako mnogo djelotvorniji ako ih u organizam unesete prije konzumiranja alkoholnih pića, ali mogu i ublažiti patnju koju ćete preživljavati sutradan ujutro.

Jaja

Jaja sadrže cistein, amino kiselinu koja poboljšava rad jetre i omogućava vašem tijelu brže uklanjanje toksina.

Ginseng

Ovo je kineska ljekovita biljka koja poboljšava nivo energije, pamćenje i imunološki sistem. Ginseng vam također može skratiti muke, kada je u pitanju teški mamurluk poslije ludog noćnog provoda. Ukoliko ga konzumirate prije opijanja, vaš organizam će brže procesirati alkohol kojeg budete neprestano unosili. Ukoliko pak ovu biljku odlučite konzumirati sutradan ujutro budite sigurni da će odagnati vaš umor i napuniti vas energijom.