{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Riješite se bolova u leđima

S
13.4.2008. u 09:14
0
0
Riješite se bolova u leđima
0
Riješite se bolova u leđima
Hronični bolovi u donjem dijelu leđa sve su češća pojava zbog rastućeg broja slučajeva pretilosti, nepravilnih poza za spavanje, ali i rastuće popularnosti mekanih madraca. Ako i vi patite od bolova u leđima, pažljivo pročitajte i slijedite nekoliko korisnih savjeta za rješavanje ovog uobičajenog problema.
Spavajte na tvrdom madracu

Nepravilno savijanje kičme tokom spavanja značajno doprinosi hroničnim bolovima u donjem dijelu leđa. Mekani madraci također, tokom spavanja, ne uspijevaju održati normalnu savijenost kičme, zbog čega dolazi do uklještanja živaca između kostiju kičme (vertrebe). Zato je jako važno uvijek spavati na tvrdom madracu koji će djelovati kao odlična podrška vašim leđima.

Riješite se viška kilogramaPretilost je važan uzrok hroničnih bolova u donjem dijelu leđa. Što više kilograma nabacite postavljate i jači pritisak na vaša leđa. Dakle, višak kilograma ne samo da dodatno opterećuje vašu kičmu, već stvara dodatni napor za koljena, kukove i zglobove. Zbog svega navedenog budite istrajni i pokušajte normalizirati vlastitu tjelesnu težinu.

Svakodnevno si priuštite 30-minutnu toplotnu terapijuToplotna terapija može veoma uspješno ublažiti strašne bolove koje redovno doživljavate. Naime, uz pomoć ove terapije pojačava se dotok krvi do upaljenih tkiva, te se tako izbacuju upalne tvari koje su se nakupile u upaljenim kostima i mišićima, a koje izazivaju bolove.

Uživajte u masaži

Masiranje mišića može, kao i toplotna terapija, značajno olakšati bolove u leđima koji vas čine potpuno nemoćnim.

Redovno se istežiteBolovi u leđima se vrlo često javljaju uslijed grča leđnih mišića, pa je preporučljivo redovno raditi odgovarajuće vježbe istezanja mišića, kako bi blago opustili napete mišiće. Manuelna masaža ima isti efekat.

Uzmite lijekove protiv boli

Ako ništa od navedenog ne pomogne, još vam jedino preostaje osloniti se na određene lijekove protv boli poput ibuprofena ili naproksena, ali ih nikako ne smijete koristiti bez prethodne konsultacije sa liječnikom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: