{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Riječi mogu uzrokovati fizičku bol

S
2.4.2010. u 22:30
0
2
Riječi mogu uzrokovati fizičku bol
0
Riječi mogu uzrokovati fizičku bol
Ukoliko govorite o nečemu što vas boli možete samo povećati intenzitet fizičke boli, tvrde njemački naučnici.
Upozorenja poput onih "ovo mi moglo malo zaboljeti“ ili "osjetit ćete bol na trenutak“ mogu biti samo kontraproduktvna i u suštini samo povećati nelagodu.

Nedavno provedena studija pokazala je da neke riječi kao što su naprimjer "muči me“, "mori me" ili "iscrpljuje me“ stimuliraju područje mozga zaduženo za bol, pa čak i u situacijama kada vas zapravo ništa ne boli.

Također, naučnici sa Univerziteta Jena u Njemačkoj tvrde da i sam razgovor o boli s ljekarom može pogoršati intenzitet fizičke boli koju osjećate.

"Moguće je da razgovori intenziviraju aktivnosti boli u određenom dijelu mozga i samim tim, naravno, povećava se osjećaj boli“, kazala je naučnica Maria Richter sa Univerziteta Jena.

Autor studije, profesor Thomas Weiss, istakao je kako je osjećaj boli jači i kod djece i kod odraslih ukoliko razgovaraju o tome.

U istraživanju su sudjelovali volonteri kod kojih je putem magetne rezonance ispitivano kako reaguju na određene riječi.

Ispostavilo se da ljudi reaguju na riječi kao što su muči, mori, iscrpljuje, dok naprimjer riječi poput strašno i odvratno nisu imale nikakvog efekta.

"Rezultati istraživanja su pokazali da riječi aktiviraju dio mozga zadužen za bol te se samim time javlja i osjećaj boli“, kazao je Weiss.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Pain.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: