Brojni benefiti
2

Rezultati nedavnog istraživanja: Jedan začin može pomoći pri borbi protiv dijabetesa

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nedavno istraživanje sugeriše da bi uključivanje cimeta u svakodnevnu prehranu moglo imati značajan utjecaj ​​za pojedince u riziku od razvoja dijabetesa.

Također, i ranije studije sugeriraju da bi začin mogao imati antioksidativne, protuupalne, antidijabetičke, antimikrobne pa čak i antikancerogene učinke.

Sada, u studiji čiji su rezultati podijeljeni u u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, istraživači su otkrili da dodaci prehrani s cimetom mogu pomoći u smanjenju razine glukoze (šećera) u krvi kod osoba s pretilošću ili prekomjernom težinom i preddijabetesom.

Svakodnevna suplementacija cimetom pokazala je obećavajuće rezultate. Učesnici su uočili značajno smanjenje nivoa šećera u krvi tokom 24 sata i iskusili smanjenu fluktuaciju nivoa glukoze tokom dana. Studija preporučuje dnevni unos samo 4 grama suplemenata cimeta, koji se razgrađuje na relativno podnošljivu količinu u toku dana.

Kelsey Costa, nutricionistički savjetnik za Diabetes Strong, koja nije uključena u ovu studiju, komentirala je metode studije za Medical News Today.

"Iako je kohorta studije odabrana za istraživanje učinaka cimeta na regulaciju glukoze kod osoba s preddijabetesom i pretilošću, njegova primjenjivost na širu demografiju zahtijeva oprez. Mala veličina uzorka ograničava robusnost zaključaka i odražava potrebu za većim, reprezentativnijim studijama", kazala je.

Vjeruje se da je mehanizam iza potencijalnih efekata cimeta na snižavanje šećera u krvi dvostruk. Prvo, bogat sadržaj polifenola u cimetu, zajedno sa raznim bioaktivnim jedinjenjima, može direktno utjecati na nivo glukoze u krvi.

Drugo, uticaj cimeta na mikrobiom crijeva također može igrati ulogu. Začin potiče rast korisnih bakterija dok inhibira rast drugih, potencijalno utječući na razinu glukoze u krvi.