Uskoro
0

Restorani koji će brojati kalorije

Sarajevo-x.com
Stanovnici Kalifornije u toku posljednje decenije kolektivno su se udebljali oko 165 miliona kilograma. Zbog toga su vlasti ove savezne američke države odlučili uvesti restorane koji će na meniju, pored svakog jela, imati ispisan i broj kalorija koje ono sadrži.

Postupak trendesetera u Kaliforniji mogli bi uskoro početi slijediti i u drugim državama, naglašavajući važnost zdrave ishrane.

Od 1. jula naredne godine lanci restorana morat će u svojim brošurama imati istaknutu hranjivu vrijednost jela i broj kalorija za svako ponaosob. Do 1. januara 2011. ove podatke morat će unijeti i u menije.

"Kalifornija nastavlja voditi naciju programima i politikom koja promoviše zdravlje," istakao je guverner ove države Arnold Schwarzenegger, a postupke kojima će Kalifornija krenuti podržava i Američko udruženje oboljelih od raka te Centar za javno zdravstvo, navodi Reuters.

Kalifornija je prva zemlja Sjedinjenih Država koja je usvojila spomenuti zakon o kojem se zbog porasta pretile populacije već duže raspravlja u javnosti. Novi zakon pomoći će stanovnicima Kalifornije da donesu zdravije odluke, rekao je bivši glumac koji se, otkako je izabran za guvernera zalaže za zdraviju prehranu, posebno u školama.