Simpozij na KCUS-u
63

Rekonstrukcija dojke izuzetno je značajna za samopouzdanje i oporavak žena

Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Razmjena iskustava iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije te informisanje žena da nakon dijagnosticiranja i operacije karcinoma dojke postoji mogućnost rekonstrukcije dojke cilj je simpozija "Karcinom dojke i tretman", koji će sutra biti održan u Sarajevu.

Šefica Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a Sanela Salihagić upozorila je na današnjoj press konferenciji da je karcinom dojke ozbiljno oboljenje čiji je postoperativni oporavak kompleksan te da je važno informisati žene da postoji mogućnost i rekonstrukcije dojke.

"Taj mukotrpan put često je opterećen i gubitkom samopouzdanja zbog gubitka jedne, a često i obje dojke", rekla je Salihagić.

Naglasila je da Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a ima tim stručnjaka osposobljenih za bilo koju vrstu rekonstrukcije, identične onima u svijetu.

"Rade se rekonstrukcije dojke autolognim (vlastitim) tkivom koje su besplatne za osiguranice, dok se ugradnja implantata plaća" istakla je.

Predsjednik Nacionalne asocijacije plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga Alija Aginčić kazao je da je rekonstrukcija dojke završni korak u tretmanu karcinoma dojke, ali i naglasio da je svijest o tome kod ovdašnjih žena još na niskom nivou. Ističe da je svijest kod žena u Sloveniji i Hrvatskoj na visokom nivou, zbog čega su na simpozij, među ostalima, pozvali i stručnjake iz ovih zemalja.

Bit će tu, kaže, i stručnjaci drugih profila, a među sudionicima najavili su i članice Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke Renesansa. Njihove priče su pozitivne, one su jake i motiviraju jedna drugu.

"Rekonstrukcija dojke, da bi se žena ponovo osjećala ženom, nije luksuz. Treba im dati šansu da se liječe na način kako to rade žene u razvijenom svijetu", naglasio je Aginčić.

Simpozij će biti održan na KCUS-u u organizaciji Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a i Nacionalne asocijacije plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga, a sudjelovat će stručnjaci raznih profila iz BiH i inozemstva.