{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Redovno konzumiranje orašastih plodova poboljšava kvalitet sperme

8.7.2018. u 21:36
63
40
Redovno konzumiranje orašastih plodova poboljšava kvalitet sperme
63
Redovno konzumiranje orašastih plodova poboljšava kvalitet sperme
Foto: Ilustracija
Redovno konzumiranje orašastih plodova utječe na kvalitet sperme, pokazala je nova studija koju su proveli naučnici s Univerziteta Rovira i Virgili u Španiji.
Naučnici tvrde da dvije šake orašastih plodova dnevno poboljšavaju kvalitet spermija, ali i njihovo zdravlje, kvalitet i brzinu.

"Dovoljno je pojesti 60 grama orašastih plodova dnevno (poput badema, oraha ili lješnjaka)", tvrde naučnici naglašavajući da postoji sve veći broj dokaza da zdrava ishrana može povećati vjerovatnoću začeća.

U studiji koja je trajala 14 dana učestvovalo je 119 muškaraca u dobi od 18 do 35 godina. Naučnici su prvo proučili kvalitet sperme ispitanika, a nakon toga su jednoj grupi rekli da ne mijenjaju prehrambene navike, a drugoj da u ishranu dodaju orašaste plodove.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija


"U grupi koja je jela orašaste plodove broj spermija povećan je za 16 posto", rekao je Albert Salas-Huetos koji je vodio ovo istraživanje.

Stručnjaci ističu kako je ova studija podržala prethodna istraživanja, poput studije koja je pokazala da konzumacija ribe s visokim udjelom omega-3 kiselina također poboljšava kvalitet sperme i skraćuje vrijeme potrebno za trudnoću.

Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su na godišnjem sastanku Evropskog društva za reprodukciju i embriologiju u Barceloni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: