Prevencija je najvažnija
0

Redovni skrining testovi spašavaju od raka maternice

Sarajevo-x.com
Kućni testovi koji bi otkrivali rak grlića maternice mogli bi spasiti milione života žena širom svijeta.

Na taj način bi i više žena radilo skrining testove, ako bi prvi test kod kuće pokazao da imaju humani papiloma virus.

Ukoliko bi prvi test bio pozitivan, to bi značilo da bi više žena odlazilo u bolnice na provjeru. Doktori kažu kako bi to svakako doprinijelo pouzdanijem otkrivanju virusa, jer su manje šanse da testovi dva puta pogriješe, nego jednom.

Naučnici su pregledali 2.800 žena koje su imale priliku da urade test kod kuće. One čiji je HPV test bio pozitivan su pozvane da ga ponove na klinici. Ako je i drugi test bio pozitivan, to je značilo da je vjerovatnoća da žene imaju karcinom mnogo veća.

Iako većina žena koje imaju HPV ne dobiju rak grlića maternice, on je ipak glavni uzrok za tu bolest. Autor ovog istraživanja Ulf Gyllensten, sa Univerzitetske bolnice Uppsala u Švedskoj kaže da je sve u prevenciji.

"Ponavljanjem ovih testova s vremenom se smanjuje broj žena koje moraju ići na intenzivnije pretrage u bolnicu", kaže Gyllensten.

Rezultati koji su objavljeni u magazinu "British Journal of Cancer", pokazuju da je od 188 žena koje su bile pozitivne na prvom testiranju, njih 44 kasnije je imalo promjene na grliću maternice.

"Skrining testovi spašavaju živote. Tako da ohrabrujemo žene da to čine", kažu doktori.

HPV se često prenosi spolnim putem.