{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razvijena vakcina protiv nikotinske ovisnosti

A
14.1.2015. u 11:07
55
64
Razvijena vakcina protiv nikotinske ovisnosti
55
Razvijena vakcina protiv nikotinske ovisnosti
Naučnici sa američkog Instituta za istraživanje Scripps tvrde kako su razvili vakcinu protiv ovisnosti od nikotina. Vakcina je djelovala na labaratorijskim miševima, a u narednom periodu se očekuje testiranje na ljudima. 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Naučnici su u vakcini spojili nikotinske antigene sa molekulom jednog proteina. Testiranje vakcine na miševima prošlo je uspješno.

Nakon što je supstanca ubrizgana u krvotok labaratorijskih miševa njihovi organizmi su počeli proizvoditi antitijela koja su ubijala čestice nikotina prije nego što bi one stigle do mozga. 

Vodeći naučnik među istraživačima koji su razvili ovu vakcinu Kim Janda kazao je kako im je cilj bio da u tijelu izazovu kontra reakciju tako da ono samo odbaci nikotin. Kazao je kako ne zna kada će početi testiranje vakcine na ljudima. On smatra da će vakcina djelovati i na druge ovisnosti, a to će ustanoviti u narednom periodu. 

Ukoliko bi vakcina djelovala, to bi pomoglo milionima ljudi širom svijeta. Istraživanje je objavljeno u naučnom magazinu "Journal of Medicinal Chemistry".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: