{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razvijen jednostavni test za otkrivanje autizma

26.6.2012. u 20:35
47
1
Razvijen jednostavni test za otkrivanje autizma
47
Razvijen jednostavni test za otkrivanje autizma
Ljekari iz dječije bolnice u Bostonu su razvili jednostavni test za otkrivanje autizma kod djece u dobi od samo dvije godine.
Za testiranje se koristi oprema za EEG skeniranje glave, koja se već desetljećima koristi za dijagnosticiranje epilepsije, tako što otkriva slabosti u povezanosti između moždanih regija.

U istraživanju je učestvovalo više od 1.000 djece dobi od dvije do 12 godina, a test se pokazao tačnim do čak 90 posto, prenosi Daily Mail.

Test je pogodan i za korištenje u zemljema trećeg svijeta, u kojima postoji manjak osoblja specijalizovanog za uspostavljanje definitivne dijagnoze.

Dr. Frank Duffy, medicinar i inžinjer, je za testiranje koristio jednostavan i jeftin EEG skener, u kojem se elektrode postavljaju na glavu i usklađuju sa moždanom aktivnosti. Ovo je otkrilo nevjerovatne razlike u vezama između moždanih regija kod djece sa autizmom i djece koja nemaju autizam. Djeca sa autizmom su imala mnogo slabiju povezanost između moždanih regija. Razlike su bile najviše izražene u regijama koje kontrolišu govor.

"Činilo se nemogućim da se čak i nadamo tako konzistentnim rezultatima tehnikom koja postoji još od 1930-ih", kazao je dr. Duffy.

Simptomi autizma variraju od djeteta do djeteta, ali se obično tiču poteškoća sa socijalnom interakcijom, komunikacijom i potrebom za rutinom te ponavljanjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: