{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rak prostate ne treba liječiti jer bolest može postati agresivna

10.11.2012. u 15:36
3
3
Rak prostate ne treba liječiti jer bolest može postati agresivna
3
Rak prostate ne treba liječiti jer bolest može postati agresivna
Novo istraživanje pokazalo je da kod većine muškaraca koji boluju od raka prostate nije potrebno hitno liječenje, jer je mala vjerovatnoća da bolest postane agresivna.
Naučnici Univerziteta u Liverpoolu proučavali su više od 500 pacijenata s rakom prostate i u članku objavljenom u časopisu "British Journal of Cancer" napisali su da gotovo dvije trećine bolesnika nije trebalo hitno liječiti.

Portal "Moj doktor" prenosi da više od 60 posto pacijenata uključenih u istraživanje nije imalo protein Hsp-27 koji upućuje na brzinu napretka bolesti.

Umjesto da primaju lijekove ili da idu na operaciju, takve pacijente trebalo bi pomno pratiti i liječiti samo ako bolest napreduje.

Profesor Chris Foster kaže da "protein ili biomarker koji su otkrili daje podatke o tome hoće li bolest napredovati" i dodaje da u većini slučajeva taj marker nije prisutan te da zbog toga pacijente ne treba liječiti da bi mogli normalno živjeti.

Rak prostate maligni je tumor od kojeg boluje velik broj muškaraca starijih od 50 godina, a učestalost oboljevanja se povećava iz godine u godinu, tako da u prosjeku svaki drugi muškarac stariji od 70 godina ima histološki nalaz karcinoma prostate.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: