Zdravlje
15

Putovanje na posao ugrožava zdravlje

FENA
Što je veća udaljenost do radnog mjesta to je zdravlje ugroženije, a posebno u slučajevima kada do radnog mjesta treba putovati više od 16 kilometara, upozoravaju američki znanstvenici koji su utvrdili da s većom udaljenošću do radnog mjesta raste rizik od povećanja krvnog tlaka, tjelesne mase i opsega struka.

Znanstvenici s Washington University u St. Louisu u Missouriju pratili su više od 4 300 osoba koje putuju na posao i utvrdili su da su ljudi koje su putovali više od 16 kilometara imali veće izglede razviti povišeni krvni tlak, a osobe koje su putovale više od 24 kilometara u jednom smjeru imale veće izglede biti pretile.

"Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da duga putovanja do radnog mjesta uzimaju vrijeme za vježbanje i povezana su s povećanom tjelesnom masom, slabijom kondicijom i povišenim krvnim tlakom, a to su sve snažni faktori koji najavljuju kardiovaskularne bolesti, šećernu bolest i neke vrste karcinoma", kazala je voditeljica istraživanja Christine Hoehner.

Hoehner poručuje da oni koji se voze na posao jer stanuju daleko od radnog mjesta moraju pronaći način da uključe tjelesne aktivnosti u svoj dan, prenose mediji.