{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pušenje ne izaziva samo rak pluća

S
23.1.2009. u 07:50
2
7
Pušenje ne izaziva samo rak pluća
2
Pušenje ne izaziva samo rak pluća
Veza između pušenja cigareta i smrtnosti od nekih oblika raka, ne ubrajajući rak pluća, mnogo je jača nego što se dosad mislilo, pokazuju rezultati nove američke naučne studije.
Epidemiološka analiza bolesti uzrokovanih pušenjem otkrila je da je 70 % smrtnih slučajeva od posljedica raka bilo povezano sa pušenjem, naročito kod muškaraca.

'Puni efekti pušenja na oboljele od raka, uključujuči i pasivno pušenje bili su zanemareni pored faktora kao što je loša ishrana i kontaminiranost vode i zraka. Pušenje se smatralo glavnim krivcem za rak pluća, ali kao faktor rizika kod obolijevanja od drugih vrsta raka je bilo potpuno neistraženo', kaže Bruce Leistikow, autor studije, inače profesor javnog zdravstva na Univerzitetu u Massachusettsu.

Stručnjaci tvrde da u pušenju leži mnogo više opasnosti nego što se dosad smatralo jer se postotak smrtnosti od raka pluća izjednačio s postotkom smrtnosti od drugih vrsta raka.

'Jedna jedina stvar povezuje smrti od zloćudnih bolesti pluća i drugih organa, a to je pušenje. Neophodna je veća kontrola prodaje duhana i duhanskih proizvoda kao i kampanje koje upozoravaju na rizike pušenja', dodao je profesor Leistikow.

Istraživanje je vršeno u periodu od 1979. do 2003. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: