Zdravlje
0

Pušenje je štetnije za srca žena

Sarajevo-x.com
Žene obično obole od bolesti srca mnogo kasnije nego muškarci, ali ne i ako puše, objavili su naučnici u utorak.

Zapravo, žene koje puše imaju slučajeve srčanih udara mnogo ranije nego one koje ne puše, čak i 12 godina prije, tvrde norveški doktori u studiji predstavljenoj Evropskom udruženju kardiologa. Kod muškaraca nema prevelike razlike. Oni koji puše u prosjeku dobiju srčani udar šest godina ranije u odnosu na nepušače.

"Nije to mala razlika," kaže doktorica Silvia Priori, kardiolog sa Naučnog instituta u Paviji, Italija. "Žene moraju shvatiti da gube mnogo više od muškaraca ako puše," istakla je. Priori nije učestvovala u istraživanju.

Doktor Morten Grundtvig i kolege sa klinike u Lillehammeru u Norveškoj proveli su studiju nad 1.784 pacijenta koji su primljeni u ovu bolnicu nakon prvog srčanog udara. Pokazalo se da muškarci u prosjeku dožive prvi srčani udar sa 72 godine, ako nisu pušili u toku života, a sa 64 ako jesu. Kod žena se prvi srčani pojavi u 81. godini ako ne puše, a u 66. ako jesu.

U prosjeku pokazalo se da pušači obole osam do 15 godina ranije, piše AP. Uzeti su u obzir i drugi faktori, kao što je krvni pritisak, holesterol i dijabetes, te je zaključeno da razlika iznosi šest godina za muškarce, a do čak 14 godina za žene.

Dugo se smatralo da ženski hormoni štite njihova srca od srčanih bolesti, tačnije da estrogen podiže nivo holesterola i omogućava krvnim sudovima da se lakše opuštaju, te smanjuje opasnost od udara.

Doktor Grundtvig kaže da žene koje puše ranije uđu u menopauzu, čime su manje zaštićene od srčanog udara. Očekuje se sve veći broj srčanih oboljenja kod ženske populacije, a još uvijek se ne zna do koje mjere holesterol i pretilost utječu na zdravlje njihovih srca.