Najbolji čovjekov prijatelj
0

Psi mogu nanjušiti karcinom u ranoj fazi

Sarajevo-x.com
Čovjekov najbolji prijatelj, pas, ima osobinu za koju, vjerujemo, malo ko zna. Novi testovi su pokazali da psi mogu nanjušiti i otkriti ranu fazu raka debelog crijeva.

Pokazalo se da labrador može otkriti tragove raka s više od 90 posto preciznosti iz uzoraka koji su uzeti od volontera. Pseće čulo mirisa 1.000 je puta osjetljivije od ljudskog, što očito psima može omogućiti da osjete hemijske spojeve specifične za određene vrste raka.

Rezultati mogu dovesti do efikasnijeg otkrivanja rane faze raka debelog crijeva, a stručnjaci se nadaju da sad mogu razviti senzor koji će identificirati specifičnu mješavinu hemikalija. Prethodna istraživanja sugerirala su da određene pasmine, najčešće labradori i portugalski vodeni psi, mogu nanjušiti rak mjehura, kože, pluća, dojke i jajnika. Treba napomenuti da testovi koji se rade za otkrivanje rane faze raka debelog crijeva danas i nisu tako pouzdani, jer otkriju bolest jednom u deset slučajeva.

Ali, nova istraživanja su pokazala da su labradori daleko efikasniji. Tokom nekoliko mjeseci, naučnici su koristili labradora za obavljanje 74 testova. Od pet kutija, u jednu su stavljali uzorak od pacijenta s karcinomom debelog crijeva, dok su u preostale četiri kutije stavljali uzorke od zdravih ljudi. Pokazalo se da labrador s preciznošću između 95 i 98 posto može otkriti ranu fazu raka debelog crijeva.

"Tačnost je vrlo visoka, posebno ako se uzme u obzir da se radi o ranoj fazi boelsti", ističu japanski naučnici.

Istraživači sad nastoje ugraditi osobine labradora u senzore koji će pomagati u otkrivanju ove bolesti, piše Daily Mail.