|

Prva stomatološka ordinacija u BiH za djecu s poteškoćama u razvoju nudi besplatne usluge

Prva stomatološka ordinacija u BiH za djecu s poteškoćama u razvoju nudi besplatne usluge
2.376
Piše: S.H.P.
25.5.2019. u 07:06
9
komentara
2,3k

dijeljenja
Prva stomatološka ordinacija u BiH za djecu s poteškoćama u razvoju nudi besplatne usluge
Udruga za pomoć osobama s teškoćama "Betanija" iz Viteza osnovana 2016. godine, koja okuplja pedesetero djece i odraslih s intelektualnim i tjelesnim teškoćama, pokrenula je projekt u kojem sva djeca s teškoćama mogu besplatno koristiti stomatološke usluge.
S ovim su se problemom mnoga djeca i odrasli s poteškoćama susretali godinama i ovo je bio jedan od gorućih problema za ovu marginaliziranu skupinu. Projektu su se pridružili stomatolozi heroji koji su prvih nekoliko mjeseci volontirali u ovoj stomatološkoj ordinaciji.

"U situacijama kada su djeca i odrasli s teškoćama trpjeli bolove, kada su im desni oticale i kada su na kraju ostajali bez zuba, roditelji se nisu imali kome obratiti za pomoć. Teškoće u razumijevanju, kretanju, komunikaciji, manjak saradnje ili nikakava saradnja ovakvih pacijenata zahtijevaju da se stomatološki zahvati rade u općoj anesteziji, a nijedna zdravstvena ustanova nije pružala tu uslugu. Naša udruga je uz pomoć dr. Nikole Matkovića napravila projekt koji su ministar zdravstva Srednjobosanskog kantona Nikola Grubešić i direktor bolnice Nova Bila dr. Velimir Valjan prepoznali kao nužan i neodgodiv", kazala je Helena Toljušić članica udruženja.Prije nego li je ovaj projekt zaživio djeca s poteškoćama u razvoju zube su mogla samo vaditi i to uz duga čekanja u Zenici, Sarajevu i Mostaru. Međutim, ovo nije bilo ni blizu dovoljno s obzirom na to kakve su potrebe ove ugrožene populacije iz cijele države.

No, otvaranjem stomatološke ordinacije u skopu bolnice Nova Bila ovaj problem znatno je umanjen. Stomatolozi rade jednom sedmično, srijedom, a sve usluge su besplatne i dostupne djeci i odraslima s poteškoćama u razvoju s područja Srednjobosanskog kantona.

Stomatolozi herojiU ordinaciji rade stomatolozi heroji Nikola Matković, Ozrenka Raić, Suzan Lovrić, Anja Hačimić, Ivana Vidović, Robert Fisić i Nikola Kezić koji su do početka 2019. godine volontirali u ovoj bolnici. Nikola Matković stomatolog je koji je u ovom projektu od samog početka, kaže kako je njegova misija pomagati svojim znanjem onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

"Svi mi u svom biću imamo kutak u kojem se nalaze iskrene želje pomoći čovjeku. Nekad iz tog kutka treba izbrisati paučinu i pustiti emocije da pokrenu um i tijelo. Ne treba uzalud živjeti. Treba i drugome biti od koristi vaše postojanje. Ja nisam sam u ovoj priči. Ova topla priča je i priča još sedam mojih kolega stomatologa, a tu su i naši stomatološki asistenti, anesteziološki timovi bolnice i drugo osoblje koje se dalo na raspolaganje", rekao je Matković i dodao kako nikome od njih nije prevelik napor dolaziti jednom ili dva puta mjesečno uraditi svoj dio posla.Dodao je i kako pacijenti do sada nisu mogli dobiti usluge popravljanja zuba te da je maksimalan domet bio vađenje zuba u sediranom stanju.

"Smatram da je vađenje zuba nužno zlo jer tim činom osobe s poteškoćama činimo još većim invalidima, jer im je gubitkom zuba onemogućena kvalitetna ishrana i onda dolaze problemi druge naravi. Pacijenti iz drugih kantona morali su ganjati odobrenja za liječenje u Sarajevu gdje je iz raznih, najčešće tehničkih problema njihovo liječenje bilo često onemogućeno. To su pacijeniti koji su pod bolovima, otocima, upalama i pod ko zna kojom dozom antibiotika čekali mjesecima da dođu na red za liječenje koje je najčešće završavalo serijskim vađenjem velikog broja zuba", kazao je Matković i dodao kako je rad s pacijentima s poteškoćama bitno drugačiji nego kod uobičajenih pacijenata.

Rad s pacijentima s poteškoćama u razvojuNaprimjer, pacijent s poteškoćama je na hiruruškom stolu, a ne u stomatološkoj stolici, što znatno otežava rad stomatologu.

"Pacijent je intubiran i ne postoji mogućnost provjere zagriza, što utječe na kvalitet rada. Mišići su opušteni i obraz kao i jezik ne dopuštaju manevar rada. Lako nije, ali opet se uspije. Nakon što vidite i osjetite prekrasne reakcije roditelja i skrbnika nakon obavljenog posla sav umor se zaboravlja i ne pomišljate na poteškoće i rizike", rekao je Matković.

Naveo je i da su do kraja decembra prošle godine svi stomatolozi volontirali u ovoj ordinaciji, no početkom 2019. godine ovaj projekt je dobio finansijsku podršku zavoda za zdravstveno osiguranje Srednjobosanskog kantona."Stomatološka briga za djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju je od iznimne važnosti u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, a ne samo u Vitezu, Novoj Biloj i Srednjobosanskom kantonu. Svjedoci smo vremena kada je broj tih osoba u porastu i to u cijelom svijetu. Država je dužna svakom svom građaninu osigurati zdravstvenu zaštitu, a osobe s posebnim potrebama su diskriminirane, tj. narušena su njihova prava na zdravstvenu zaštitu", rekao je Matković i dodao kako su upravo naglim povećanjem broja pacijenata dobili odgovor o opravdanosti ovakvog projekta.

Kaže i kako je prvobitna ideja bila omogućiti stomatološku zaštitu osobama s posebnim potrebama u SBK-a, no u posljednje vrijeme sve više zahtjeva dobijaju i iz ostalih dijelova BiH.

"Strategija bolnice je uposliti maksilofacijalnog hirurga koji bi pružao usluge iz tih domena u sklopu rada ORL odjela bolnice i više dana tokom sedmice. Samim tim bit će omogućeno i pružanje stomatoloških usluga pacijentima s posebnim potrebama iz cijele Federacije pa i šire", kazao je o planovima bolnice Matković.Još u Mostaru postoji tim stomatologa koji pružaju iste usluge. Nažalost, oni nisu dobili podršku od nadležnih institucija u Mostaru pa rade tako težak i odgovoran posao u prostorijama Caritasa i to sami. Reakcije roditelja su pozitivne i svi su veoma zahvalni cjelokupnom timu koji učestvuje u projektu.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...