Zdravlje
0

Provodi u noćnim klubovima oštećuju sluh

Sarajevo-x.com
Devet od deset mladih ljudi već su iskusili prve znakove oštećenja sluha, nakon slušanja glasne muzike na noćnom izlasku, britansko dobrotvorno društvo upozorava, a prenosi BBC.

Predstavnici udruženja RNID (The Royal National Institute for Deaf and Hard of Hearing People) su objavili da čepići za uši mogu zaštiti sluh, bez značajnijeg narušavanja kvalitete zvuka. Međutim, mladi se ustežu nositi čepiće jer ne djeluju prikladno i lijepo.

RNID objavljuje konkurs za studente dizajna za kreiranje čepića malo modernijeg izgleda. Vodeće dizajnerske agencije će ponuditi radna mjesta studentima sa najimpresivnijim kreatorskim rješenjima.

Stručnjaci su istakli da predugo izlaganje buci od 85 decibela oštećuje sluh tokom vremena.Muzika koja se svira na koncertima, u kafićima i klubovima je često iznad ovog nivoa.

Donna Tipping, član organizacije RNID, je objasnila da su prvi znakovi oštećenja sluha zujanje u ušima, tupoća zvuka, a u nekim slučajevima i trajna “zvonjava” u ušima.

Pri tom je naglasila da ovi simptomi nestaju malo kasnije, ali ukoliko se osobe iznova izlažu preglasnoj muzici, izazvat će oštećenja sluha tokom vremena.

Naučnici RNID-a su sproveli anketu među mladim ljudima, starim između 16 i 30 godina, i ustanovili su da jedna trećina ispitanika je smatrala da čepići za uši smiješno izgledaju, a samo tri procenta od ukupnog broja ispitanika bi ih nosilo.

Jačini zvuka od 100 decibela, koja je česta u klubovima, uživaoci zvuka mogu biti izloženi najviše dva sata sedmično, zaključila je Tippingova.