{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protein u krvi kriv za gubitak memorije

F
7.7.2015. u 09:23
0
8
Protein u krvi kriv za gubitak memorije
0
Protein u krvi kriv za gubitak memorije
Protein koji se akumulira u krvi najverovatnije je povezan sa gubitkom pamćenja i teškoćama pri učenju kod starijih osoba, smatraju američki naučnici čije istraživanje otvara nove mogućnosti u borbi protiv slabljenja kognitivnih sposobnosti.
Ovaj molekul, nazvan B2M (Beta-2-mikroglobulin), identifikovao je tim istraživača sa Kalifornijskog Univerziteta San Franciska kao element krvi koji "negativno utiče na kognitivne funkcije i njihovu obnovu" kod odraslih osoba, navodi se u studiji, objavljenoj u časopisu Nature medicine, prenosi Tanjug.

Ustanovljeno je da su koncentracije B2M povišene u krvi starijih osoba. A to isto važi i za miševe na kojima je u okviru studije obavljeno više eksperimenata.

Tokom jednog od tih eksperimenata, ubrizgavanje doza B2M u krv ili direktno u mozak mladih miševa imalo je za posljedicu smanjenje funkcija učenja i pamćenja kao i redukciju procesa obnove neurona.

Djelovanje tog molekula, međutim, nije trajno jer 30 dana nakon ubrizgavanja, više nije bio primjetan deficit u učenju i pamćenju, što upućuje na zaključak da efekti proteina na slabljenje kognitivnih funkcija nisu bespovratni, ističe se u studiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: