{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađen lijek protiv meningitisa tipa B

S
18.1.2012. u 21:09
0
3
Pronađen lijek protiv meningitisa tipa B
0
Pronađen lijek protiv meningitisa tipa B
Foto: Ilustracija
Čileanski istraživači saopćili su danas da su otkrili vakcinu protiv najčešćeg oblika dječijeg meningitisa i smatraju da bi ovaj lijek mogao da smanji broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji i šire.
U istraživanju, koje je objavljeno u medicinskom žurnalu Lanset, izneseni su dokazi da ova vakcina djeluje i protiv meningitisa tipa B od od kojeg u Velikoj Britaniji godišnje oboli 2.000 osoba i to uglavnom djeca mlađa od pet godina.

Trenutni program vakcinacije protiv meningitisa štiti samo od bakterijskih vrsta meningitisa.

Naučnici su proizveli vakcinu 4CMenB pomoću analize genetske strukture nekoliko hiljada vrsta bakterija iz tipa B, tražeći zajedničke osobine koje bi mogle biti "ciljane".

Ostvareni rezultati su ohrabrujući kod mlađe djece dok su naučnici sa Univerziteta u Čileu posmatrali efikasnost seruma kod djece od 11 do 17 godina.

Kod više od 60 posto slučajeva bakterijskog meningitisa u Čileu uključen je tip B, ali sve ukazuje na to da dvije doze vakcine daju skoro stoodstotnu zaštitu.

Istraživači tvrde da se upotreba vakcine sada može razmatrati za programe u zemljama gdje je meningitis tipa B preovlađuje, uključujući mnoge evropske države i SAD.

Meningitis je medicinsko stanje uzrokovano upalom zaštitnih membrana mozga i kičmene moždine, koje se stručno nazivaju meninge. Upalu mogu da izazovu virusi, bakterije, kao i drugi mikroorganizmi, ali može da bude i posljedica uzimanja lijekova ili drugih oboljenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: