STOMATOLOGIJA
35

Prim. dr. Firdus-Tirić: Nijedan zub ne treba biti izvađen, a popravke više nisu bolne

Piše: M. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Većina ljudi ima strah od stomatologa jer u podsvijesti misle da će pregledi ili liječenje biti bolno. S obzirom na to da stomatologija kao nauka napreduje velikim koracima, taj strah je u modernom vremenu neopravdan jer posjeta stomatologu može biti potpuno bezbolna i ugodna.

U razgovoru za Klix.ba direktorica Doma zdravlja Centar Sarajevo i specijalistica ortopedije vilica - ortodoncije prim. dr. Đana Firdus-Tirić kazala je kako u savremenoj stomatologiji ništa ne mora boljeti te da, ukoliko nije slučaj koji nadilazi stomatologiju, nijedan zub ne treba biti izvađen.

"Najrasprostranjenija bolest današnjice je karijes. Imamo indekse koji mjere zastupljenost karijesa, ekstrahiranih (izvađenih) i plombiranih zuba, a gradacije Svjetske zdravstvene organizacije idu od 1 do 10. Indeks za BiH je devet, što je poražavajuće i stravično, jer postoji preventiva koja je mnogo jeftinija od liječenja. Oralna higijena je vrlo bitna i redovni pregledi", rekla je prim. dr. Firdus-Tirić.

Mnoge bolesti kreću iz usta

Koliko je bitno održavati zube i usnu šupljinu čistima i zdravima pokazuje i to da mnoge bolesti patologije kreću upravo iz naših usta. Jedna od njih je Leukoplakija. To je predkancerozno stanje gdje se pojavljuju lišajevi u usnoj šupljini (obrazi, jezik). U 99 posto slučajeva pokazuju karcinom digestivnog trakta.

"Ima žestokih maligniteta koji su povezani s ustima. Naša nauka iz dana u dan napreduje krupnim koracima, jedino nas je kočio epitet komercijalnih ljekara u sintezi s bolom pa smo imali odlike inkvizicije. U 99 posto slučajeva naši pacijenti nisu vitalno ugroženi, ali kada se rodi dijete s anomalijom rascjepa usne i nepca ono dolazi nama dva sata nakon poroda, jer ne bi preživjelo dok mu se ne uključe simulatori koji simuliraju nepce", istakla je.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Posebne anestezije za trudnice

Tu su i brojne druge anomalije koje stomatolozi specijalizirani za različita polja ove nauke rješavaju i spašavaju živote. Oni brinu i o trudnicama. Prim. dr. Firdus-Tirić ističe kako trudnice posebno moraju voditi računa o zdravlju zuba te ići na preglede svaki mjesec.

"One moraju popraviti sve kvarove kako bi sačuvale svoje zube i imale zdravu trudnoću. Sada postoje anestezije koje su bez adrenalina koji trudnice ne smiju primiti jer im može izazvati kontrakcije. Pedodonti su ljekari koji mogu pomoći trudnicama", kazala je.

Snaga u oralnoj higijeni

Koliko je bitno zdravlje zuba govori i to da hronični bolesnici koji idu na operacije, a pogotovo srčani bolesnici, moraju imati zube bez kvara i izliječene kako bi se mogli operisati.

"Snaga leži u oralnoj higijeni. Nije bitno koju pastu za zube koristite, već da perete zube ispravno i vodite računa o čistoći usta", naglasila je prof. dr. Firdus-Tirić.