{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijevremeni porođaji češći u velikim gradovima

S
7.10.2011. u 13:03
0
4
Prijevremeni porođaji češći u velikim gradovima
0
Prijevremeni porođaji češći u velikim gradovima
Trudnice koje žive u velikim gradovima imaju tri puta veću vjerovatnost od prijevremenog porođaja nego žene koje žive u ruralnim dijelovima, pokazuje novo istraživanje.
Trudnice u velikim gradovima izložene su većem riziku od prijevremenog porođaja zbog zagađenja vazduha.

Saobraćaj je najveći krivac za štetna isparavanja koja mogu da izazovu komplikacije u trudnoći. Jedinjenja oslobođena sagorijevanjem benzina povećavaju rizik od prijevremenog porođaja za 30 posto, a industrijske i poljoprivredne hemikalije za 21 posto, piše Daily Mail.

Istraživači su, također, primjetili da su koncentracije zagađujućih materija veće u zimskom nego u ljetnjem periodu, kao i da je vazduh u primorskim gradovima čistiji.

"Zagađenje vazduha povezano je sa niskom porođajnom težinom bebe i prijevremenim porođajem", objašnjava autor studije Beate Ritz.

Istraživači sa univerziteta u Kaliforniji uporedili su podatke 100.000 porodilja sa informacijama o kvalitetu vazduha i otkrili da su povećane koncentracije benzena, amonijum nitrata i policikličnih aromatičnih ugljovodonika u vazduhu naročito opasni za trudnice.

"Neki zagađivači u zraku su direktno povezani sa industrijom i urbanizacijom, no najveću opasnost po trudnice predstavlja izlaganje ispušnim gasovima iz automobila", zaključuje Ritz.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Environmental Health".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: